Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen | LinkedIn Binnenland 8 mei 2021 / 17:10 uur

Relletje tussen 50PLUS en Den Haan na grap van cabaretier

Begin april werden de domeinnamen groepdenhaan.nl en lijstdenhaan.nl geregistreerd, dus dacht 50PLUS dat ze onomstotelijk bewijs hadden tegen partijleider Liane den Haan. Zij is namelijk pas net opgestapt, maar volgens de partij maakte zij tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart al plannen om 50PLUS de rug toe te keren. Dat blijkt echter niet zo te zijn.

Het was namelijk niet Den Haan, maar cabaretier Tom Lash die de domeinnamen registreerde. Jan Nagel, scheidend partijvoorzitter, dacht na „intensief speurwerk” iets groots op het spoor te zijn. „We konden onze ogen niet geloven”, zei hij tijdens een digitale ledenvergadering. „Was mevrouw Den Haan toen al, in plaats van de 50PLUS-campagne te voeren, bezig met de afsplitsing?” Hij eiste op hoge toon opheldering.

Op zowel groepdenhaan.nl als lijstdenhaan.nl is te zien dat Den Haan de domeinnamen mag gebruiken, ze hoeft alleen maar een berichtje te sturen:

50plus, liane den haan, jan nagel
De websites groepdenhaan.nl en lijstdenhaan.nl.

Cabaretier: ‘Geen connectie met Den Haan’

De cabaretier zegt dat hij „geen connectie” heeft met Den Haan, en dus ook niet voor haar de domeinnamen registreerde. Het ligt volgens hem heel anders. „Ik had begin maart een gesprek met een vriend dat we eigenlijk te laat in bitcoins zijn ingestapt om er nog iets aan te hebben”, zegt Lash. Daarom, en omdat het toen alweer een tijdje rommelde bij 50PLUS, besloot hij „voor de grap” deze domeinnamen te laten registreren.

Begin maart was er al gedoe tussen Den Haan en het partijbestuur van 50PLUS, over met name de pensioenstandpunten van de partij. 50PLUS bleef er bijvoorbeeld bij dat de AOW-gerechtigde leeftijd weer 65 jaar moet worden, terwijl de lijsttrekker openlijk liet weten dat daar met haar over te praten viel.

1 zetel voor 50PLUS

En toen kwamen de verkiezingen: 50PLUS won slechts één zetel. En omdat Den Haan de fractievoorzitter is, kreeg zij die. Na dat teleurstellende verkiezingsresultaat escaleerde de ruzie tussen haar en het partijbestuur. Den Haan besloot afgelopen week dat ze 50PLUS gaat verlaten, haar zetel neemt ze mee. Dat betekent dat de partij nu niet meer vertegenwoordigd is in de Kamer.

Voor Lash was die zetelroof aanleiding ook nog de domeinnaam partijdenhaan.nl erbij te nemen. „De insteek is nooit serieus geweest om Den Haan flink wat geld af te troggelen. Maar het idee dat zij een berichtje zou moeten sturen om voor 5 euro de domeinnamen over te kopen vond ik wel erg grappig.”

Meeste Songfestival-kaarten zijn verkocht en de gelukkigen gaan door het dak

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Relletje tussen 50PLUS en Den Haan na grap van cabaretier
Sluiten