Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 12 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

Meerdere ziekenhuizen steunen oproep heropenen terrassen

Niet alleen burgemeesters willen de terrassen open, ook een aantal ziekenhuizen pleit hier nu voor. En er zijn meer mensen in het veld die denken dat het een goed idee kan betekenen. Het leidt tot veel verwarring op social media.

De oproep van de burgemeesters van grote steden om terrassen te heropenen, krijgt bijval van ziekenhuizen. Lid van de Raad van Bestuur van het Amsterdam Universitair Medisch Centra (UMC) Mark Kramer is het eens met hun dringende verzoek om de buitenruimten gereguleerd te heropenen. Eerder liet de bestuursvoorzitter van het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis al weten dat hij de oproep van de burgemeesters steunt.

Burgemeesters en ziekenhuizen over openen terrassen

De burgemeesters reageerden met hun oproep op het nieuws dat het kabinet de versoepelingen van de coronamaatregelen minstens een week uitstelt, tot 28 april in plaats van 21 april.

„In de grote parken zitten mensen nu dicht op elkaar”, zegt Kramer. „Het is beter om de terrassen weer te openen, mits gemeenten goed letten op de handhaving van de coronamaatregelen. Ik geef de burgemeesters gelijk. Nu is de drukte niet te reguleren.” Volgens de internist is de druk onverhoopt hoog in het Amsterdam UMC ziekenhuis. Hij ziet daarom geen mogelijkheid voor andere versoepelingen. „De enige uitweg uit deze ellende is vaccineren, vaccineren, vaccineren. Tot die tijd moeten we de tanden op elkaar zetten.”

Nog meer ziekenhuizen

Ook het Medisch Spectrum Twente in Enschede sluit zich bij de burgemeesters aan. „De zorg is belangrijk, maar niet de enige factor waar de regering rekening mee moet houden”, zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. „Mensen hebben het nodig om elkaar te ontmoeten. Het is beter als dat op een veilige, gecontroleerde manier kan.”

Eerder liet Maurice van den Bosch, voorzitter Raad van Bestuur van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam, op Twitter weten dat hij vindt dat „beheerste openstelling van buitenruimten juist kan helpen om besmettingen te voorkomen, omdat zo ongeregelde samenkomsten tegen worden gegaan.”

Maar er zijn ook ziekenhuizen die het absoluut niet zien zitten:

Ad Melkert over uitstel versoepelingen

Er klinken meer tegengeluiden. De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen (NVZ), Ad Melkert, zei in het NOS Radio 1 Journaal dat het kabinet een zinvol besluit heeft genomen met het uitstel van versoepelingen. „Het is een verstandig besluit van het kabinet om de versoepelingen minstens met een week uit te stellen. In andere landen om ons heen wordt gesproken van half mei, behalve in het Verenigd Koninkrijk. Maar daar zijn ze al verder met de vaccinatiecampagne. Dat is cruciaal”, vindt Melkert.

Niet versoepelen

Hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss, die met Pasen nog een bijzondere paashaas deelde, vindt dat het nu niet het moment is om versoepelingen door te voeren. Volgens hem zouden burgemeesters het kabinet moeten ondersteunen om draagvlak voor de huidige maatregelen te creëren. „Ik kan ook niet beoordelen of het openen van terrassen tot minder drukte in de parken zou leiden”, zegt hij. „Daarnaast weten we uit eerdere getallen dat de horeca vaak de bron was voor coronaclusters.”

De hoogleraar verbaast zich over het gedrag van sommige mensen. „Is het niet voldoende dat elke dag tientallen mensen overlijden aan Covid”, vraagt hij zich af. „Er is massale schade en door bij elkaar te komen maken we het erger. Dat terwijl we bijna aan het einde van de derde golf zijn. Wanneer we nu gaan versoepelen, gaat de crisis erger worden en langer duren. We zijn er bijna, dus nu nog even volhouden.”

Op andere plekken is het aftellen intussen begonnen, of is de horeca al open.

Verenigd Koninkrijk opent pubs en sportscholen: lange rijen sinds middernacht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meerdere ziekenhuizen steunen oproep heropenen terrassen
Sluiten