Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Binnenland 27 apr 2021

Politie en ME ontruimen Vondelpark na drukte; ME voert charges uit

De gemeente Amsterdam heeft het Vondelpark vandaag om 13.00 uur gesloten. Het is enorm druk in het Amsterdamse park en daardoor konden de coronamaatregelen op veel plaatsen niet meer nageleefd worden. De politie heeft het park aan het eind van de middag ontruimd.

Kort na twaalven heeft de gemeente de zij-ingangen van het Vondelpark al op slot gedaan, vanwege een aanhoudende toestroom. Veel mensen benutten een Koningsdag waarop niet zoveel te beleven valt graag met een picknick, een drankje en een muziekje in de zon.

Anderhalve meter

Met name tegen het middaguur werd het daarom gigantisch druk in het Vondelpark. Gezinnen en andere groepjes mensen kwamen erop af, bewapend met koelboxen en volgestampte boodschappentassen.

Op foto’s op Twitter is te zien dat grote groepen mensen samendromden in het Vondelpark en dat de anderhalvemeterregel niet nageleefd werd. De politie riep mensen op om meer afstand te houden. Het is niet voor het eerst dit jaar dat het Vondelpark gesloten wordt vanwege drukte. Dit was ook al eind maart het geval.

Vondelpark gesloten

Het sluiten van de zij-ingangen hielp niet bepaald tegen de enorme drukte. Daarom werd rond 13.00 uur besloten om het Vondelpark helemaal te sluiten. Er mocht niemand meer in, er mogen alleen nog mensen uit. De politie bewaakte de ingangen en handhavers waren volop aanwezig in het park.

De sfeer was nog steeds gemoedelijk, maar de politie-inzet werd opgeschaald in en rond het Vondelpark. Wel werd er volgens bronnen veel lachgas gebruikt en hebben mensen hoofdwonden omdat er met volle blikken bier wordt gegooid. Ook de Mobiele Eenheid kwam inmiddels ter plekke. De gemeente Amsterdam riep op social media op om op zoek te gaan naar een alternatief in de buurt.

Later riep de gemeente op om helemaal niet meer naar Amsterdam te komen en weg te gaan als het te druk is. In eerste instantie mochten aanwezigen blijven, maar even voor 15.00 uur wilde de gemeente iedereen uit het park hebben. Dit omdat mensen te dicht bij elkaar stonden. Zo vierden honderden mensen feest rondom het standbeeld van Vondel.

Ontruiming

Rond 16.00 uur begon de politie met de ontruiming van het Vondelpark. Alleen al bij het opstellen van de ME-busjes, politiebusjes en bereden politie vluchtten honderden mensen direct naar de uitgang uit de angst om gearresteerd te worden. Er werd ook vuurwerk afgestoken.

Nadat de eerste groepen vertrokken werd de sfeer grimmiger. Veel mensen bleven hangen rondom het Vondelpark. Daarop werden er in meerdere straten charges uitgevoerd door de ME.

Elders in Amsterdam

Ook op andere plaatsen in Amsterdam was het druk. Daarom riep de gemeente al vroeg in de middag op om niet meer naar de hoofdstad te komen. Daar leken weinig mensen zich wat van aan te trekken. Zo kleurde het ook rondom de grachten oranje van de mensen. Volgens de gemeente Amsterdam is het ook op de Noordermarkt, de Jordaan, het Amstelveld en het Westerpark druk. De gemeente roept mensen op niet meer naar die plekken te gaan. „Zoek een rustige plek in je eigen buurt. Houd je aan de coronamaatregelen”, aldus de gemeente op Twitter.

Koningsdag van start: noodverordening, felicitaties en net geen kouderecord

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Politie en ME ontruimen Vondelpark na drukte; ME voert charges uit
Sluiten