Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 14 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Kamerlid Sidney Smeets stuurde ongepaste berichten naar jongeren, D66 start onderzoek

D66 heeft meerdere meldingen gekregen van ongewenst en grensoverschrijdend gedrag van het nieuwe Tweede Kamerlid Sidney Smeets. De partij laat een intern onderzoeksteam kijken naar de meldingen. Dat zegt partijvoorzitter Anne-Marie Spierings, nadat deze week mensen op Twitter aan de bel trokken over berichten van Smeets.

De melding zou eind maart al binnen zijn gekomen. Maar de melder zei namens anderen te spreken. Dinsdag verschenen op Twitter plotseling allerlei berichten over Smeets. Jonge mensen plaatsen foto’s waarop te zien is dat Smeets ze ongepaste berichtjes stuurt. Inmiddels is #MeToo trending op Twitter. Mensen spreken ook hun ongenoegen uit omdat D66-leider Sigrid Kaag weinig van zich zou laten horen.

(De tekst gaat verder onder de tweets)

 

Het interne onderzoeksteam zal „alle beschikbare informatie verzamelen en bevindingen op een rij zetten om te kunnen bepalen of er sprake is geweest van mogelijk ongewenste omgangsvormen of eventueel grensoverschrijdend gedrag.” Mochten er meer berichten binnenkomen, dan worden deze bij het werk van het onderzoeksteam betrokken.

D66 voert gesprek met Smeets

Met Smeets is inmiddels een „indringend gesprek” gevoerd naar aanleiding van de meldingen. Later is ook gesproken over de tweets die dinsdag over Smeets geplaatst werden. Hij zou de afgelopen jaren berichten hebben gestuurd aan jonge mannen, in sommige gevallen zou het om minderjarigen gaan. Het Kamerlid zegt te zijn geschrokken van de berichten.

Smeets: „In sommige berichten lees ik dat mensen contact met mij als ongewenst hebben ervaren. Dat vind ik zeer naar, want dat was niet mijn intentie. Ik heb me naar mijn beste weten altijd gedragen binnen de wetten die in Nederland gelden.”

De 45-jarige Smeets is sinds twee weken Kamerlid. Hij is woordvoerder justitie, drugs, asiel en migratie van de D66-fractie. Hiervoor werkte hij als strafrechtadvocaat.

Statement Kaag

D66-leider Sigrid Kaag laat in een statement weten deze berichten „zeer serieus” te nemen. „Laat ik duidelijk zijn: in onze partij is geen ruimte voor grensoverschrijdend gedrag. D66 stelt duidelijke normen aan hoe mensen binnen onze partij zich dienen te gedragen.” Verder zegt Kaag dat er onmiddellijk vervolgstappen komen „als de bevindingen va het interne onderzoeksteam daar aanleiding toe geven.”

Tweede keer

Het is de tweede keer in korte tijd dat D66 wordt geconfronteerd met ongewenste omgangsvormen binnen de partij. In december plaatste een anonieme klokkenluider een verhaal online. Daarin stonden beschuldigingen seksuele intimidatie of machtsmisbruik door een lid van de partij. Extern onderzoek heeft hier geen bewijs voor gevonden. Wel kwamen er andere meldingen binnen van mensen die zich in de partij onveilig voelden.

De tap is open: in Utrecht kun je nu weer even de horeca bezoeken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kamerlid Sidney Smeets stuurde ongepaste berichten naar jongeren, D66 start onderzoek
Sluiten