Femke van Rooijen
Femke van Rooijen | LinkedIn Binnenland 25 apr 2021 / 16:50 uur

Raad van State, Rekenkamer en ombudsman vinden dat wetten simpeler moeten

Wetten moeten simpeler en de menselijke maat moet terug. Dat vinden de Nationale Ombudsman, de Raad van State en de Algemene Rekenkamer. Ze vinden dat de informateur Tjeenk Willink en de onderhandelende partijen in de formatie moeten praten over vertrouwen.

En daar horen volgens Ombudsman Reinier van Zutphen, vicevoorzitter van de Raad van State Thom de Graaf en Arno Visser van de Algemene Rekenkamer simpelere wetten bij. Dat zeiden ze vandaag bij het programma Buitenhof, waar ze hun zorgen uitten over de vertrouwenscrisis die er in hun ogen bestaat tussen de burger en de overheid.

Beleid steeds vaker lastig uitvoerbaar en ingewikkeld

De adviseurs zeiden dat ze alledrie op hun terrein met dezelfde problemen te maken hebben. Ze roepen de partijen in de formatie op om meer oog te hebben voor de ‘menselijke maat’ in de wetten en regels. Ze vinden dat het bestaande beleid steeds vaker lastig uitvoerbaar en erg ingewikkeld is. „We hebben soortgelijke waarnemingen”, zei Visser. „Steeds vaker is beleid niet uitvoerbaar en overmatig ingewikkeld.” Volgens Visser werken de zogenoemde ‘checks and balances’ in het systeem op veel onderdelen niet goed. „We hebben voorbeelden. Die willen we naar voren brengen.”

Kwaliteit van wetten moet omhoog

De drie vinden dat het vertrouwen tussen de burgers en de overheid beter moet. Zo moet de kwaliteit van de wetgeving omhoog en moeten uitvoeringsorganisaties zoals het UWV ook meepraten. Van Zutphen: „Je moet begrijpen hoe belangrijk het is dat de overheid contact maakt, begrijpt waar het om gaat en eenvoudige regels en wetten maakt. Het komt uiteindelijk neer op de vraag: wat merkt iemand die in Harlingen of in Oosterbeek woont ervan?”. Hij benadrukt dat er niet alleen meer tegenmacht moet komen tegen de regering, maar ook tegen uitvoeringsorganisaties.

De afgelopen tijd spraken de drie al afzonderlijk van elkaar met informateur Willink. Hij probeert het vastgelopen formatieproces weer op gang te brengen. Als dat eenmaal is gelukt en er een aantal partijen gaan praten over het vormen van een nieuw kabinet, willen Van Zutphen, De Graaf en Visser gezamenlijk met hen in gesprek om het belang van hun pleidooi nog een keer te benadrukken.

Azarkan van DENK zet zo z’n vraagtekens bij ‘spel’ van informateur Tjeenk Willink

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Raad van State, Rekenkamer en ombudsman vinden dat wetten simpeler moeten
Sluiten