Julia Onclin
Julia Onclin Binnenland 3 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Burgemeesters steunen oproep Halsema openen buitenruimtes

Ambtgenoten steunen de oproep van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema volop. Halsema stelde in Beau dat buitenruimtes als terrassen en dierentuinen weer op verantwoorde wijze heropend moeten worden. Onder andere burgemeesters Jan van Zanen (Den Haag) en Sharon Dijksma (Utrecht) hebben laten weten de buitenruimtes in hun steden ook te willen openen als dat veilig kan.

„Dit geeft mensen letterlijk de ruimte om op een verantwoorde manier erop uit te gaan”, lichtte Dijksma toe. Het Veiligheidsberaad, met daarin de voorzitters van 25 veiligheidsregio’s, wil ook graag versoepelingen. Ze is voorstander van „stapje voor stapje versoepelingen, afhankelijk van de stand van zaken van de vaccinatie en de epidemiologische toestand”. Dat liet een woordvoerder van voorman en burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls, weten.

Drukte in goede banen leiden

„Daarbij ligt het voor de hand om onder andere van buiten naar binnen te kijken naar versoepelingen”, vervolgt de uitleg van de woordvoerder. „Zoals al eerder deze week aangegeven is het Veiligheidsberaad met het kabinet in overleg over een aangepaste routekaart/openingsplan. Dit plan staat onder regie van het kabinet. Over de invulling van het plan kunnen we nu nog niets zeggen. We hopen dat dit plan er de komende twee weken zal zijn.”

Halsema wil dat overheid terrassen opent vanwege drukte in parken

Vondelpark druk politie
Drukte in het Vondelpark, voordat de politie ingreep. Foto: ANP

Aan tafel bij Beau praatte burgemeester Femke Halsema over het afnemende begrip voor de maatregelen van de overheid. Volgens haar is het sluiten van de horeca om drukte te voorkomen inmiddels een achterhaalde reden. „Die drukte is er toch wel, op de terrassen kan het nog in goede banen worden geleid”, stelde Halsema.

Halsema wil buitenruimtes openstellen

De burgemeester stelde dat het openen van buitenruimtes juist kan helpen om de drukte te verminderen. Het openen van onder andere terrassen en dierentuinen kan volgens haar de drukte in parken verminderen. Momenteel ontruimt en sluit de politie met regelmaat parken omdat het er te druk en chaotisch is. „Het gaat in zulke groten getale, dat je niet kunt verwachten dat de gemeente, politie en handhavers orde kunnen houden.”

Als de buitenruimtes inderdaad opgesteld worden, moet dat volgens Halsema wel op een verantwoordelijke manier gebeuren. „Heropeningen moeten verantwoord gebeuren. Maar je moet wel zorgen dat de regels en het leven een beetje op elkaar aansluiten.”

Honderden mensen bewijzen overleden snowboardkampioene Bibian Mentel laatste eer

ChristenUnie wil niet in kabinet met Rutte: ‘We willen andere politieke cultuur’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Burgemeesters steunen oproep Halsema openen buitenruimtes
Sluiten