Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 29 apr 2021

Consumentenbond waarschuwt: laagsteprijsgarantie is vaak grote onzin

Als winkels adverteren met ‘laagte prijs vind je hier’ en ‘geld terug als het bij een ander goedkoper is’, of iets in die trant, is het vaak niets meer dan een lege huls, waarschuwt de Consumentenbond.

De Consumentenbond toetste de laagsteprijsgaranties van reisorganisaties, elektronicazaken en supermarkten en komt tot de conclusie dat die meestal ‘onzin’ zijn en soms ‘ronduit onwaar’.

Consumentenbond over aanbieders

Als de klant een product of een reis elders goedkoper kan krijgen en dat aannemelijk kan maken bij de eerste aanbieder, dan past die het bedrag volgens deze garantieregel aan en legt het verschil bij.

Sunweb

De laagsteprijsgarantie blijkt populair, maar heeft volgens de bond, die onlangs nog een klacht indiende tegen TikTok, meestal te veel beperkingen en voorwaarden. Zo zijn bij reisorganisaties alle aanbiedingen uitgesloten van de regeling. „En dat zijn er nogal wat, want reisaanbieders werken veel met aanbiedingen. Bij Sunweb is dat bijvoorbeeld twee derde van het aanbod”, laat de Consumentenbond vandaag weten.

Verder sluit Corendon reizen in vakantieperioden uit. Sunweb doet hetzelfde voor wintersportreizen en losse vliegtickets. „En TUI sluit reizen met Transavia-vluchten uit van garantie net als reizen die binnen 2 maanden voor vertrek worden geboekt.”

In een reactie zegt Sunweb de laagsteprijsgarantie af te schaffen.

‘Goedkoopste’ supermarkten

Acht supermarktketens beweren de goedkoopste te zijn, maar uit de jaarlijkse prijspeiling van de bond blijkt dat geen enkele supermarkt over de hele linie het goedkoopst is. „Ook bedienen ze zich van trucjes om hun claims te rechtvaardigen, door bijvoorbeeld te verwijzen naar verouderde prijsonderzoeken.”

Babydump en Kamera-Express

Sommige bedrijven gaan nog een (flinke) stap verder, vervolgt de Consumentenbond. Zoals Kamera-Express. Dat bedrijf sluit niet alleen acties uit, het eist ook nog eens dat concurrenten een stenen winkel hebben én aangesloten zijn bij Thuiswinkel Waarborg, een keurmerk voor webwinkels. Daarmee beperkt de winkel zijn laagsteprijsgarantie zo ver dat die claim onzinnig is

De laagsteprijsgarantie van Babydump is volgens de onderzoekers zelfs „ronduit gelogen”. Als iemand bijvoorbeeld een autostoeltje ergens anders goedkoper aantreft, weigert het bedrijf de prijs op de website aan te passen.

De Consumentenbond heeft de onderzoeksresultaten doorgegeven aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Op social media reageren mensen niet heel verbaasd. „Dat is toch niets nieuws?”

Ernst Kuipers in Beau: ‘Avondklok had nauwelijks effect’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Consumentenbond waarschuwt: laagsteprijsgarantie is vaak grote onzin
Sluiten