Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 4 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Noorden Noord-Holland grootste coronabrandhaard: komen er extra maatregelen?

Op dit moment is het noorden van Noord-Holland de grootste coronabrandhaard van Nederland. Maar het rare is dat het niet duidelijk is waaróm. De GGD Hollands Noorden heeft nog geen directe oorzaak gevonden. En of er extra maatregelen komen?

Over de oorzaak van de coronabrandhaard zegt een woordvoerder: „We krijgen het nog niet scherp. Het zit over alle leeftijdsgroepen. Als er bijvoorbeeld een festival uit de hand is gelopen, zou je het zo kunnen duiden, maar dat is er niet. Dit loopt al een aantal weken en het wil nog niet dempen.”

Meer besmettingen dan grote gemeentes bij elkaar

In de afgelopen twee weken is het coronavirus vastgesteld bij meer dan 4600 mensen uit het noorden van Noord-Holland. Omgerekend komt dat neer op 701 vastgestelde besmettingen op elke 100.000 inwoners. Binnen de regio schiet Hoorn er nog boven uit. Daar zijn 861 mensen positief getest, de afgelopen twee weken. Dat komt neer op 1175 per 100.000 inwoners.

Dat is, naar verhouding, meer dan Amsterdam (324), Rotterdam (334), Den Haag (266) en Utrecht (217) bij elkaar. Ook in Den Helder hebben relatief veel inwoners het coronavirus opgelopen.

Volgens de GGD houdt de uitbraak zichzelf in stand, en dat is precies waarom het niet afneemt. „Als er veel besmettingen zijn, worden er ook veel andere mensen besmet. Hoe hoger het aantal besmettingen om je heen, hoe groter de kans dat jij ook besmet raakt. Als je in een omgeving met weinig besmettingen rondloopt, is de kans klein dat jij het virus oploopt.”

Of de vele besmettingen iets te maken hebben met het winterweer van een paar weken geleden, is volgens de GGD moeilijk te zeggen. „Dit is al een langere periode gaande. Het is lastig aan te geven waar het door komt, juist omdat het in de totale breedte van de bevolking zit. Als er clusters zijn, heb je iets aanwijsbaars, maar er zijn geen opvallende clusters.”

Extra maatregelen?

Maar één oorzaak is volgens de gezondheidsdienst wel uit te sluiten: mensen in het noorden van Noord-Holland houden zich net zo goed aan de maatregelen als mensen in andere delen van het land. „Incidenten heb je natuurlijk overal, maar wij hebben niet het beeld dat mensen wat aanrommelen, wij hebben de indruk dat de regio zich acceptabel aan de maatregelen houdt.”

Krijgt de regio dan extra maatregelen opgelegd, bovenop de landelijke lockdown? Daar kan de GGD nog geen uitspraak over doen. Wel roepen ze mensen op zich aan de bestaande regels te houden, om meer besmettingen te voorkomen. „Dat kunnen we niet vaak genoeg benadrukken. Heb je klachten of vermoed je dat je in aanraking bent geweest met iemand die het virus heeft, laat je dan testen. Ga in quarantaine. Zo voorkom je dat jij een verspreider wordt. Dat is de enige manier om het virus in bedwang te houden. De regels zijn niet voor niets bedacht.”

Explosie bij teststraat

Gisteren nog ontplofte er een projectiel bij een teststraat in Bovenkarspel, ook in het noorden van Noord-Holland. Daarbij vielen geen gewonden, wel sneuvelden een paar ramen en was de teststraat de hele dag dicht.

De politie meldde gistermiddag dat hetgeen dat explodeerde een „zelfgefabriceerd voorwerp” zou zijn. In de politiek werd geschokt gereageerd, zo noemde Hugo de Jonge het incident „krankzinnig”. Premier Rutte had er ook geen goed woord voor over: „Dit is totaal onacceptabel.” Dat juist de mensen van de GGD die „vreselijk hard werken om ons veilig te houden, ons land te beschermen tegen corona” doelwit lijken, is „echt verschrikkelijk, echt schandalig”, zegt Rutte.

Iemand op Twitter vindt de daders „stakkertjes. Net nu West-Friesland een enorme coronabrandhaard is.”

Jongste zoon Ruinerwold doet zijn verhaal: ‘Ben geen slachtoffer’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Noorden Noord-Holland grootste coronabrandhaard: komen er extra maatregelen?
Sluiten