Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 30 mrt 2021 / 19:59 uur

Hoe ziet Koningsdag er dit jaar in Eindhoven uit?

Koningsdag wordt dit jaar alleen gevierd met het koninklijk gezin. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters komen op 27 april naar de High Tech Campus in Eindhoven. Hoe zit Koningsdag eruit?

De rest van de familie is vanwege de coronacrisis niet uitgenodigd. Alleen Willem-Alexander en Máxima komen op Koningsdag dus naar de Lichstad. Dat heeft de gemeente Eindhoven vandaag bekendgemaakt.

Beperkt aantal activiteiten op Koningsdag

Het koninklijk gezin wordt op de High Tech Campus ontvangen in een studio waar een groot deel van het programma wordt ingevuld. Het aantal activiteiten wordt bewust beperkt gehouden om eventuele risico’s te voorkomen. Het programma wordt voor een groot deel digitaal afgewerkt. Zo kan er toch contact zijn met de inwoners van Eindhoven.

Ook komt er een karavaan met verschillende typisch Eindhovense voertuigen die het verleden, heden en toekomst van de stad laten zien. Daarnaast zijn er gesprekken met designers en wordt er teruggeblikt op hoe Eindhoven in de afgelopen honderd jaar de stad is geworden die het nu is.

Programma door corona drastisch omgegooid

De gemeente moest het programma voor Koningsdag recent volledig omgooien. Vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen waren de plannen niet meer realistisch. „We hebben altijd gezegd dat we meebuigen met corona. Wij zijn niet blind of doof voor de epidemiologische situatie. We doen wat past”, zei burgemeester John Jorritsma tijdens een persconferentie. Volgens de burgemeester is aan alle voorschriften gedacht. Zo wordt iedereen vooraf getest, moeten er mondkapjes worden gedragen en zijn er zo min mogelijk verplaatsingen.

Het programma is volgens Jorritsma afgelopen vrijdag herzien, maar volgens de burgemeester „niet vanuit paniek”. „Dat heeft alles te maken met de oplopende cijfers. We hebben de piek nog niet bereikt.” De kans dat de programmering weer wordt opgeschaald, acht Jorritsma niet groot.

Vorig jaar zou Koningsdag in Maastricht worden gevierd. Die kans kreeg de Limburgse stad deze keer weer, maar Maastricht zag er vanaf.

Oproep gemeente: ‘Kom op Koningsdag niet naar Eindhoven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Hoe ziet Koningsdag er dit jaar in Eindhoven uit?
Sluiten