Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 21 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Geen versoepeling van coronamaatregelen, ook avondklok blijft

De coronamaatregelen worden voorlopig nog niet versoepeld. Vandaag overlegden betrokken ministers in het Catshuis in Den Haag. Zij zien geen ruimte om de maatregelen aan te passen. De besmettingscijfers zijn daarvoor nog te hoog, melden Haagse bronnen.

De avondklok blijft voorlopig dus nog van kracht. Tijdens de vorige persconferentie hebben premier Rutte en minister De Jonge de deur op een kier gezet voor eventuele versoepelingen aan het einde van de maand. Aanpassingen die op tafel lagen, waren onder meer het deels heropenen van het hoger onderwijs, het openen van terrassen rond Pasen en meer mogelijkheden om te winkelen.

Maar dan moesten de cijfers zich wel goed ontwikkelen en dat is niet het geval. De besmettingscijfers liggen al enkele dagen boven de 7000 en ook het ‘reproductiegetal’ is te hoog. Honderd besmette mensen steken nu gemiddeld 113 anderen aan. Vooral jongeren raken besmet. Zij worden niet snel ernstig ziek van corona, maar de angst heerst dat zij meer kwetsbare mensen aansteken.

‘Versoepelingen niet verstandig’

De afgelopen dagen lieten leden van het OMT al weten dat versoepelingen volgens hen niet verstandig zijn. Viroloog Menno de Jong zei vandaag dat het onverstandig was om verder te versoepelen. Het openen van terrassen zou ‘een brug te ver zijn’. Viroloog Marion Koopmans zei iets soortgelijks in Met het Oog op Morgen. „Ik denk dat we ons dat niet of nauwelijks kunnen permitteren. We moeten echt nog even geduld hebben. Het is een maand of twee, dan zitten we echt in een andere situatie.”

Bronnen benadrukken dat er op de langere termijn wel meer perspectief is. Dat zou mogelijk over acht tot tien weken zijn, aldus ingewijden. Ook is het onwaarschijnlijk dat het kabinet de regels strenger maakt. In andere landen, waaronder Duitsland, gaat dat waarschijnlijk wel gebeuren. Delen van Frankrijk zijn sinds kort alweer in een strengere lockdown vanwege oplopende cijfers.

‘Avondklok niet meer houdbaar’

Het is nog geen definitief besluit, omdat het hele kabinet daar de komende dagen nog over vergadert. Dinsdag is een persconferentie met demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge.

De politieke roep tot versoepelingen klonk de afgelopen dagen wel steeds luider. D66-leider Sigrid Kaag zei dat de avondklok „er heel snel af moet”, omdat die niet meer houdbaar zou zijn als de zomertijd ingaat. Dat gebeurt volgend weekend. Haar partijgenoot minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs sprak optimisme uit dat studenten van hogescholen en universiteiten weer een dag in de week op locatie les kunnen krijgen.

Al tien zondagen komen mensen samen op het Museumplein, wie zijn deze koffiedrinkers?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geen versoepeling van coronamaatregelen, ook avondklok blijft
Sluiten