Julia Onclin
Julia Onclin Binnenland 27 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

De Jonge maakt zich zorgen over ‘viruswappiegeluid’ van FvD: ‘Is een regelrecht gevaar’

Demissionair minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, is op zijn zachtst gezegd niet blij met de standpunten van Forum voor Democratie over het coronabeleid. In een interview met het AD haalt De Jonge hard uit naar FvD. „Dat je zo’n viruswappie op Twitter tegenkomt is tot daaraantoe, maar nu hoor je die geluiden ook in de Tweede Kamer. Daar maak ik me echt zorgen over”, stelt De Jonge.

Voor de visie van het FvD jegens het coronabeleid heeft De Jonge geen goed woord over. „Dat is een regelrecht gevaar”, stelt hij. Het FvD is volgens hem dan ook ‘een partij die de ernst van het virus bagatelliseert, die alle maatregelen betwist en ook nog de enige echte weg uit deze crisis, vaccinatie, verdacht maakt’.

De Jonge wil in gesprek met twijfelaars

„Dat je zo’n viruswappie op Twitter tegenkomt is tot daaraantoe, maar nu hoor je die geluiden ook in de Tweede Kamer. Daar maak ik me echt zorgen over”, vertelde de demissionair minister in een interview met het AD. „Het ondermijnt de volksgezondheid, dat is een regelrecht gevaar.”

Hugo de Jonge.
Met mensen die het bestaan van het virus niet ontkennen, wil De Jonge dan ook graag in gesprek Foto: ANP

Veel meer mensen zijn volgens de demissionair minister door coronamoeheid vatbaarder voor alternatieve theorieën. Dat zou moeten blijken uit de uitslag van de vorige verkiezingen, waarbij het FvD is gegroeid van 2 naar 8 zetels. Met deze mensen, die het bestaan van het virus niet ontkennen, wil De Jonge dan ook graag in gesprek. „Dat doe ik ook zo veel mogelijk, bijvoorbeeld via Insta live-sessies, of op straat. Dat wordt door veiligheidsmaatregelen echter wel steeds lastiger”, stelt de demissionair minister.

Zorgen over vaccinatiegraad

„Mensen die het moeilijk hebben omdat de hele situatie zo lang duurt en daarom misschien vatbaar zijn voor twijfel, die wil je er wel graag bij houden”, vervolgt De Jonge. „Omdat die groep in potentie dusdanig groot is dat je je daadwerkelijk zorgen moet maken over bijvoorbeeld de vaccinatiegraad die je als land kunt bereiken.”

FvD-voorman Thierry Baudet heeft inmiddels via Twitter gereageerd op het interview van De Jonge. „Deze mannen zijn het contact met de werkelijkheid volledig verloren”, stelt hij. „Ze zitten in een bubbel van gekte, een hysterie waar ze niet meer uit kunnen komen.”

Zomertijd gaat in, volgens deze deskundige kun je daar ziek van worden

‘Kleine jongetje 12’ uit livestream Wahib reageert op Instagram

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De Jonge maakt zich zorgen over ‘viruswappiegeluid’ van FvD: ‘Is een regelrecht gevaar’
Sluiten