Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Binnenland 28 mrt 2021

Bijna 20 jaar regenbooghuwelijk: vlaggen gaan uit

Nederland was, zoals je misschien wel weet, het allereerste land ter wereld waar twee mensen van hetzelfde geslacht met elkaar mochten trouwen. Het zogenaamde ‘regenbooghuwelijk’. Aanstaande donderdag, 1 april, is dat precies twintig jaar geleden. Op die dag voltrok Job Cohen, die toen burgemeester van Amsterdam was, de eerste vier huwelijken. Door corona zit een echt feest er niet in, maar er zijn wel allerlei (online-)activiteiten.

Zo zal overal in de stad de regenboogvlag uithangen en door de grachten vaart een ‘bruidstaart’. Daarnaast kunnen Amsterdammers via de gemeente gratis een regenboogposter bestellen en die dan op hun raam plakken. Ook is er een speciale regenboogstadswandeling, die langs twintig plekken in de stad gaat die belangrijk waren in de strijd voor acceptatie en gelijke rechten voor lhbti-Amsterdammers.

Op social media benadrukken mensen dat de term ‘homohuwelijk’ eigenlijk niet klopt. Stellen van hetzelfde geslacht hebben namelijk hetzelfde huwelijk als iedereen, „we krijgen geen speciale behandeling”. Een betere benaming voor de viering op 1 april zou dus „de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht” zijn.

Legale Liefde

Voor een speciale fototentoonstelling, Legale Liefde, vertellen twintig getrouwde regenboogstellen over de betekenis van hun huwelijk. Deze tentoonstelling reist de komende weken door de stad en is vanaf 1 april voor het eerst te zien bij het stadhuis.

Hoewel de vlag uit gaat in Amsterdam, is er volgens de gemeente ook reden tot zorg. „Want gelijke rechten betekenen niet automatisch dat iedereen ook hetzelfde behandeld wordt. Nog steeds hebben lhbtiq+ personen in Amsterdam te maken met uitsluiting, discriminatie en geweld. Dat is onacceptabel.” Zeker nu er onlangs bekend werd dat een reformatorische school leerlingen ‘uit de kast duwt’.

Vanaf 19.00 uur is er op de website van de gemeente een onlinesymposium waar de emancipatie van de lhbti-gemeenschap in Nederland wordt besproken. Sprekers zijn onder anderen Job Cohen en activisten Naomie Pieter en Dinah Bons.

Activiteiten voor 20 jaar regenbooghuwelijk

Vanaf 20.00 uur is er ook een online feestje: een livestream met dans, muziek, gesproken woord en panelgesprekken. De openbare bibliotheek Amsterdam origaniseert die stream, samen met Pride Amsterdam, Amsterdam Museum en Salto TV. De presentatie is in handen van WINQ-hoofdredacteur Martijn Kamphorst en er zijn bijdragen van Dolly Bellefleur, Iconic*stories en Tabulae Rasae.

Lhbti-organisatie COC Nederland, de Amsterdamse welzijnsstichting SOOZ en de Gaykrant riepen burgers, bedrijven, gemeenten en instellingen op om donderdag de regenboogvlag te hijsen. Daarmee willen de organisaties aandacht vragen voor een gelijkwaardige positie voor lhbti’ers en de verdere normalisering van diversiteit.

Nederland had in 2001 de primeur met een wet die het mogelijk maakte dat twee personen van gelijk geslacht in het huwelijksbootje mochten stappen. Aan het openstellen ging een jarenlange strijd vooraf door de lhbti-gemeenschap en politici. Sindsdien hebben tal van andere landen het Nederlandse voorbeeld gevolgd.

Wil je de stream ook kijken, donderdag? Dat kan hier.

Zondag met Lubach? Nee, #ZondevanLubach, vinden fans

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bijna 20 jaar regenbooghuwelijk: vlaggen gaan uit
Sluiten