Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 30 mrt 2021

Zwolse arts gebruikte eigen sperma ook bij wél vruchtbare ouders

Aan het aantal kinderen dat zijn voornaamgenoot Jan Karbaat met zijn eigen sperma heeft voortgeplant, kan Jan Wildschut een puntje zuigen. Maar ook arts Jan Wildschut gebruikte zijn eigen sperma, zonder dat de ouders die in sommige gevallen wel vruchtbaar waren, het wisten.

Een gynaecoloog van het voormalige Sophia ziekenhuis in Zwolle heeft eigen sperma of sperma van derden gebruikt om stellen een kind te bezorgen die hadden gemeld dat ze daarvoor eigen sperma wilden gebruiken. Dat staat op de site van het Isala ziekenhuis, de opvolger van het Sophia. Op initiatief van het Isala gaat een onafhankelijke externe onderzoekscommissie aan de slag met de affaire. Verwachting is dat zaak groter is.

Zaad van Jan Wildschut en anderen

Het Isala maakte op 6 oktober al bekend dat de inmiddels gestorven arts, Jan Wildschut, eigen sperma gebruikte bij KID-behandelingen (Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma).

„Inmiddels is gebleken dat gynaecoloog Wildschut niet alleen eigen sperma heeft gebruikt bij KID-behandelingen, maar ook bij KIE-behandelingen (Kunstmatige Inseminatie met Eigen sperma van de partner)”, schrijft het hospitaal.

In november 2020 meldden zich verschillende moeders bij Isala die in het verleden een KIE-behandeling in het Sophia-ziekenhuis hadden ondergaan. „DNA-onderzoek toonde aan dat hun kinderen matchten aan het DNA-profiel van gynaecoloog Wildschut of een andere donor”, meldt het Isala.

Mexicaanse krijgt resten broer in twee vuilniszakken terug van justitie

Onacceptabel, zegt het Isala in Zwolle

De handelswijze van Wildschut is „volstrekt onacceptabel”, zegt het Isala. Het ziekenhuis biedt nazorg aan. Het zegt ook zich te realiseren dat het nieuws vragen kan oproepen bij kinderen en ouders bij wie Wildschut, in de periode van 1981 tot en met 1993 in het voormalige Sophia ziekenhuis, vruchtbaarheidsbehandelingen heeft uitgevoerd. Isala staat open voor gesprekken daarover.

Het nieuwe onderzoek zal omstreeks juli 2021 worden afgerond, verwacht het Isala. Voorzitter van de commissie is Didi Braat, emeritus hoogleraar obstetrie en gynaecologie en voortplantingsgeneeskunde aan het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. „De conclusies van het onderzoek zullen leidend zijn voor Isala om te bepalen hoe zij verder met deze zaak om zal gaan.”

Reacties op Twitter

Net zoals toen met Karbaat, zijn ook nu de reacties niet van de lucht. „Wat een idioot”, is de heersende gedachte. „Vreselijk voor de gezinnen.” En: „Te walgelijk voor woorden.” Een ander heeft nog niet helemaal door dat Wildschut inmiddels al zijn ‘zaad’ verschoten heeft en niet meer leeft. „Graag functie elders.”

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Zwolse arts gebruikte eigen sperma ook bij wél vruchtbare ouders
Sluiten