Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 26 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Viruswaarheid verliest hoger beroep over avondklok

Actiegroep Viruswaarheid heeft het hoger beroep over het afschaffen van de avondklok verloren. De uitkomst van het tegen de Nederlandse staat aangespannen kort geding maakte overigens voor de avondklok geen verschil, die was inmiddels al via een spoedwet in het parlement geregeld.

„Succes toppers”, wenste iemand ze nog toe. Het mocht niet baten.

Avondklok Viruswaarheid

Het gerechtshof oordeelt – in tegenstelling tot de rechtbank vorige week – dat er wel degelijk sprake is van „buitengewone omstandigheden die het invoeren van de avondklok mogelijk maken”. „De coronapandemie is hiervoor voldoende aanleiding. De regering mocht uitgaan van het advies van het Outbreak Management Team”, aldus het hof.

Ook noemt het hof het instellen van de avondklok proportioneel en meent dat andere middelen redelijkerwijs niet voorhanden zijn. „De (tijdelijke en beperkte) inbreuk op diverse grondrechten, zoals het recht op bewegingsvrijheid, is volgens het gerechtshof dan ook gerechtvaardigd.”

Avondklok heeft ook een bijzonder voordeel, voor een dier dan

Geen invloed

De uitspraak van het hof heeft geen invloed op de avondklok. Het kabinet heeft met een spoedwet maatregelen genomen om de avondklok hoe dan ook door te laten gaan. Deze spoedwet is al door de Tweede en Eerste Kamer aangenomen en valt nu onder alle maatregelen in de coronawet. Daarmee is de avondklok juridisch geregeld door het kabinet.

Chaotisch

De situatie rond de avondklok was vorige week ronduit chaotisch te noemen. Dinsdag gaf de rechtbank in Den Haag actiegroep Viruswaarheid gelijk in een door hen aangespannen kort geding tegen de Nederlandse staat over de rechtmatigheid van de avondklok. Volgens de voorzieningenrechter is de avondklok geen maatregel waarmee niet kan worden gewacht „zoals bijvoorbeeld het geval is bij een dijkdoorbraak”. De avondklok maakt „een vergaande inbreuk op het recht op bewegingsvrijheid en de persoonlijke levenssfeer”, oordeelde de rechter, en gaf daarmee Viruswaarheid gelijk in het kort geding.

„Zou die rechter nog een mooie carrière in het verschiet hebben?”, vraagt iemand zich hardop af op Twitter.

Hoger beroep Viruswaarheid

De Staat tekende meteen hoger beroep aan en haastte zich naar het hof met het verzoek de werking van het vonnis op te schorten. Dat deed het hof vorige week direct dezelfde dag, kort voor 21.00 uur na een zeer rommelig verlopen zitting, inclusief een afgewezen wrakingsverzoek. De avondklok was daarmee in elk geval tot de uitspraak in hoger beroep ‘gered’.

Voor de boetes voor het overtreden van de avondklok, kon de uitspraak nog wel gevolgen hebben. Sinds de invoering van de avondklok op 23 januari zijn ongeveer 33.000 boetes uitgedeeld. Het Openbaar Ministerie had eerder al laten weten sinds de uitspraak van de rechter de boetes te hebben opgeschort.

Tegen de uitspraak van het hof is nog cassatie mogelijk bij de Hoge Raad.

Russische diplomaten verlaten Noord-Korea in handgeduwd karretje

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.