Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 22 feb 2021
Leestijd: 1 minuut

Sportscholen willen ‘essentieel’ zijn, net als onderwijs en supers

Sporten net zo belangrijk als je dagelijkse brood en onderwijs, of in elk geval ‘essentieel’. Daar pleiten sportscholen voor, zodat ze gauw weer (gedeeltelijk) open kunnen.

Sportscholen vinden dat zij als essentiële sector bestempeld moeten worden door de overheid, net als scholen en supermarkten. Dan zouden Nederlanders in deze coronacrisis tenminste weer kunnen sporten, zegt branchevereniging NL Actief.

Sportscholen gedeeltelijk open

De organisatie is in gesprek met het kabinet om nog invloed uit te oefenen op de definitieve besluiten voor de persconferentie van dinsdag. „We vragen de overheid om de sportscholen gedeeltelijk te openen, zoals dat voor 15 december het geval was”, vertelt directeur Ronald Wouters. „Dus met controle op het aantal mensen, een goede spreiding en goede luchtzuiveringssystemen.”

Wouters stelt dat uit onderzoek van sportkoepel NOC*NSF blijkt dat bijna de helft van de mensen de afgelopen tijd minder is gaan sporten of zelfs helemaal gestopt is met sporten. „Dat is schadelijk voor de gezondheid van mensen. Sport is geen recreatie, maar een essentiële factor voor de volksgezondheid.” Ook personal trainers die normaal gesproken in sportscholen werken, zagen de afgelopen maanden hun werk afnemen.

‘Leefstijlcoaches’

De overheid moet mensen juist laten sporten om de volksgezondheid te bevorderen, verklaart Wouters. „Wij zijn onderdeel van de oplossing voor de coronacrisis.” Wouters vindt het ook „bizar” dat minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid 200 miljoen euro wil besteden aan leefstijlcoaches. „Hij gaat dan voorbij aan de hele, al bestaande, infrastructuur van sportscholen die gericht is op een gezonde leefstijl, maar nu verplicht gesloten is.”

Nederland te warm voor muskusos: laatste twee moeten ons land verlaten

‘Sporten essentieel’

Ook op social media willen mensen heel graag dat de sportscholen weer opengaan.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sportscholen willen ‘essentieel’ zijn, net als onderwijs en supers
Sluiten