Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 25 feb 2021

‘Helft bewoners reformatorische verzorgingstehuizen weigert coronaprik’

In reformatorische verzorgingstehuizen wil een groot deel van de bewoners geen vaccinatie. De helft van de ouderen in zo’n tehuis weigert op religieuze gronden zich in te laten enten met een vaccin tegen corona.

Dat meldt Trouw op basis van een eigen rondgang. Maar in antroposofische tehuizen zijn er amper bezwaren tegen een vaccin.

Bij minstens acht reformatorische verzorgingstehuizen op de Biblebelt, een lange strook overwegend gereformeerde dorpen, bedankt ongeveer de helft van de bewoners met een kwetsbare gezondheid voor een inenting.

‘Vertrouwen in de voorzienigheid van de Heere’

„Een deel van onze bewoners vertrouwt in de voorzienigheid van de Heere en wil dat vertrouwen niet schaden met de tussenkomst van een vaccin”, verklaart Hendrik-Jan Colijn, bestuurder van het reformatorische verzorgingstehuis Salem in Ridderkerk. Reformatorische christenen behoren tot de meest orthodoxe stroming van het protestantisme in Nederland. Zij laten hun kinderen vaker dan gemiddeld niet vaccineren.

Bij antroposofische verpleeghuizen zijn de vaccinzorgen beduidend minder, stelt Trouw. Bij Rudolf Steiner Zorg, een antroposofische zorginstelling in Den Haag, wil ongeveer 90 procent een coronaprik. Ook bijna alle bewoners van de Warande, een Utrechtse zorgorganisatie van hetzelfde snit, willen wél een vaccin. „We zijn dit voorjaar hard geraakt door corona”, zegt Warande-bestuurder Harry Finkenflügel. „De bewoners zien de noodzaak, en dat dit iets anders is dan een griepprik.”

‘Uitspraken over vaccin gevaarlijk’

Gisteren nog was er een klein relletje over de vaccins, in de Tweede kamer. Volgens coronaminister Hugo de Jonge zijn de uitspraken van Kamerlid Wybren van Haga (Forum voor Democratie) over bijwerkingen van coronavaccins „gevaarlijk”. Van Haga zei in een coronadebat gisteren dat hij een „slecht gevoel” heeft over de veiligheid van de vaccins. Zo zouden er volgens hem in Israël al veel mensen zijn overleden na vaccinatie.

„Nepnieuws verspreiden middenin een pandemie is gevaarlijk”, waarschuwde De Jonge. De uitspraken van de FVD’er leidden tot irritatie bij de minister omdat ze volgens hem „de vaccinatiebereidheid en daarmee de volksgezondheid schaden”.

Nienke Plas: ‘Als ik in het ziekenhuis moet bevallen, gaat de laptop mee’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
‘Helft bewoners reformatorische verzorgingstehuizen weigert coronaprik’
Sluiten