Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 4 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Grote kans dat avondklok verlengd wordt, VVD en CDA voor

Wie dacht dat we na 10 februari wel van de avondklok af zouden zijn, komt (waarschijnlijk) van een koude kermis thuis. Als het Outbreak Management Team (OMT) daartoe adviseert vinden VVD en CDA dat de avondklok verlengd moet worden. Eerder vandaag bleek dat het kabinet zelfs al voorbereidingen treft voor het verlengen.

Fractieleider van de VVD Klaas Dijkhoff denkt dat door de naderende derde golf, met de Britse coronavariant, waarschijnlijk „extra tikken nodig” zijn. De Tweede Kamer debatteert vandaag over de coronacrisis.

Ook het CDA zal dus een verlenging steunen als dat nodig wordt geacht door het OMT. Liever nu doorzetten dan later weer versoepelingen van de coronamaatregelen moeten terugdraaien, vindt fractieleider Pieter Heerma.

Twee derde besmet met Britse variant

„Liever niet”, zei minister-president Mark Rutte dinsdagavond nog over de verlenging van de avondklok. Maar op dezelfde dag bracht het RIVM verontrustende cijfers uit. Daaruit bleek dat twee derde van de nieuwe coronagevallen van de besmettelijker Britse variant afkomstig is en een derde coronagolf aanstaande is.

„Dat heeft de knop doen omgaan bij een aantal bewindslieden”, zegt een ingewijde. Er lijken ook geen principiële bezwaren te zijn in de Tweede Kamer, tegen een verlenging van de avondklok. Zowel bij PvdA, D66 als GroenLinks – eerder twijfelaars – is men vatbaar voor ‘goede argumenten’ van het kabinet.

Overleg over avondklok

De avondklok kwam na veel gesoebat tot stand en verloopt vooralsnog op 10 februari. Het OMT adviseert morgen over de effectiviteit ervan, het kabinet spreekt er zondag weer over op het Catshuis.

De maatregel ging in op de avond van zaterdag 23 januari. Sindsdien is het verboden om tussen 21.00 uur en 04.30 uur buiten te zijn, tenzij iemand een geldige reden heeft en dat kan aantonen met een verklaring. Kun je dat niet, krijg je een boete. Op die manier hoopt het kabinet bezoeken te beperken en zodoende het aantal coronabesmettingen terug te dringen.

Kroegen en scholen mogen om een vaccinatiebewijs vragen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Grote kans dat avondklok verlengd wordt, VVD en CDA voor
Sluiten