Metro
Metro Binnenland 12 jan 2021 / 16:53 uur

Twitter gaat los op de vaccinatievoordringers: ‘Te bizar voor woorden’

Vaccineren in ons land gaat op een vrij duidelijke volgorde. Eerst zorgmedewerkers van verpleeghuizen, dan de bewoners daarvan en dan zorgmedewerkers van de acute zorg in ziekenhuizen. Als je niet tot die groepen behoort, maak je ook geen afspraak om je te laten vaccineren, toch? Nou, sommige mensen doen dat dus wel. De zogenaamde vaccinatievoordringers. Twitter denkt er het hare (of hunne?) van.

Lees ook: Kijk hier wanneer jij aan de beurt bent voor een vaccinatie

Nieuwsuur meldde gisteren, op basis van eigen onderzoek, dat groepen die nog niet in aanmerking komen voor een vaccin zich wel veelvuldig aanmelden bij de GGD. Daardoor loopt de volgorde van het vaccinatieschema nu al vast. Mensen belanden onbedoeld op een wachtlijst. Volgens een twitteraar is dat niet de schuld van de vaccinatievoordringers zelf, maar van Hugo de Jonge. „Verwijt liever Hugo de Jonge dat hij niet voor voldoende vaccins heeft gezorgd.”

Geen controle door GGD op vaccinatievoordringers

Zorginstellingen kunnen vanaf 4 januari afspraken maken voor het vaccineren van het personeel. Die eerste afspraken zijn bedoeld voor verpleeghuismedewerkers. In de realiteit melden echter veel meer mensen zich aan. De GGD controleert vervolgens niet of die mensen wel aan de beurt zijn voor een vaccinatie.

Directeur Jos de Blok van Buurtzorg Nederland vertelt dat de instelling naar alle 15.000 medewerkers een brief met informatie over het vaccineren en een aanmeldlink stuurde. „Heel veel mensen hebben zich vervolgens gemeld, maar een beperkt aantal mensen is daadwerkelijk ingeschreven omdat de vaccins al op waren. Die mensen waren zoals dat was afgesproken in verschillende overleggen nog niet aan de beurt”, zegt De Blok. „Ik verwachtte dat dit binnen de GGD werd geregeld”.

Op Twitter vinden veel mensen het voordringen bij vaccineren asociaal, en zegt iemand dat vaccinatievoordringers zelf „heel goed weten dat jij nog niet aan de beurt was”. Een ander is wel heel hard: „Dus kantoor- en restaurantpersoneel van zorginstellingen worden nu al ingeënt!?! Waarom heeft (neemt) een pennenlikker voorrang op andere, échte zorgverleners? Wacht gvd gewoon op je beurt!”

Ruimhartig

Tegen Nieuwsuur komt de GGD met een mogelijke verklaring: ze krijgen signalen dat sommige werkgevers „ruimhartig” uitnodigen. „Het is begrijpelijk vanuit hun verantwoordelijkheid jegens hun medewerkers, maar de volgorde is er om de meest kwetsbaren te beschermen. Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de uitnodigingen en de controle daarop.”

Gisteren adviseerde de Gezondheidsraad het ministerie van Volksgezondheid dat ouderen als eersten zo snel mogelijk het nieuwe coronavaccin van Moderna toegediend moeten krijgen. Volgens de raad kan de druk op de zorg worden verminderd als de vaccinatie begint „bij de oudste leeftijdsgroepen” en daarna bij andere 60-plussers. Het ministerie kon gisteravond nog niet zeggen hoe en wanneer het vaccineren met het vaccin van Moderna begint.

Lees ook: Daling coronabesmettingen: voor het eerst sinds december minder dan 5000 gevallen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Twitter gaat los op de vaccinatievoordringers: ‘Te bizar voor woorden’
Sluiten