Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 18 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Vaccinatie kwetsbare ouderen en mensen met beperking van start

De eerste groep zorgmedewerkers is inmiddels gevaccineerd, dus kunnen vanaf vandaag ook de eerste ouderen, verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking een prik halen. Ze moeten dan wel in een instelling wonen.

Zo’n 15.000 mensen krijgen deze week hun eerste prik, is de verwachting. In de weken daarna volgen grotere aantallen. Wil je weten wanneer jij aan de beurt bent voor een vaccinatie? Kijk dan hier.

Voorrang voor acute zorg

Volgens de eerste plannen rondom de vaccinatievolgorde stonden kwetsbare ouderen vooraan. De Gezondheidsraad heeft daar in meerdere adviezen ook op aangedrongen. Maar het kabinet besloot te strategie aan te passen. Toen waren opeens medewerkers van verpleeghuizen en medewerkers van de acute zorgsector, die dagelijks patiënten met Covid-19 behandelen, als eerst aan de beurt.

Na pleidooien van zorgkopstukken als Ernst Kuipers en Diederik Gommers kreeg de acute zorg voorrang. Maar ook praktische redenen speelden een rol bij het omgooien van de plannen. Het vaccin van Pfizer/BioNTech, dat als eerste werd goedgekeurd voor gebruik in de EU, moet namelijk onder de -70 graden Celsius worden bewaard. Dat levert uitdagingen op bij de verspreiding. Toch krijgt de eerste groep instellingsbewoners dit vaccin. Grote instellingen richten daarvoor zelf priklocaties in.

Nadat het vaccin van Pfizer en BioNTech uit de superdiepvries komt, is het nog zeker vijf dagen houdbaar in de koelkast. De fabrikant onderzoekt of die termijn kan worden verlengd.

Vanaf volgende week maandag krijgen de eerste mensen ook een vaccin van Moderna toegediend, dat is onlangs goedgekeurd. Ouderen en mensen met een beperking die in kleinere instellingen wonen, krijgen dat vaccin van hun huisarts. Wat de verschillen zijn tussen het Moderna-vaccin en dat van Pfizer/BioNTech, lees je hier.

Bij de volgende instellingen gaan de vaccinaties maandag beginnen: Alliade, Amarant, Brabant Zorg, Carint Reggeland, Cordaan, ’s Heeren Loo, Ipse de Bruggen, Middin, Ons Tweede Thuis, Opella, TanteLouise en Zorgbalans.

Lees ook: Dave Roelvink met knuppel geslagen bij demonstratie Museumplein

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vaccinatie kwetsbare ouderen en mensen met beperking van start
Sluiten