Metro
Metro Binnenland 3 jan 2021 / 18:21 uur

Ook huisartsen worden met voorrang gevaccineerd

Ook huisartsen zullen met prioriteit een vaccinatie krijgen tegen het coronavirus. Dat heeft de Landelijke Huisartsen Vereniging afgesproken na overleg met het ministerie van Volksgezondheid. Volgens de LHV gaat de vaccinatie op zo kort mogelijke termijn gebeuren. De precieze uitwerking volgt nog.

De huisartsen zijn toegevoegd aan de groep zorgverleners uit de gehandiceptenzorg, verpleeghuiszorg en de ziekenhuizen die als eersten het vaccin krijgen. „We hebben vandaag een duidelijke afspraak gemaakt met het ministerie van Volksgezondheid: iedereen die een rol heeft in de huisartsenspoedzorg maakt onderdeel uit van de keten acute zorg en gaat zo snel mogelijk gevaccineerd worden”, zegt Ella Kalsbeek, voorzitter van de LHV. Het gaat om verreweg de meeste huisartsen. Alleen zwangere artsen en artsen die geen contact hebben met coronapatiënten zijn uitgezonderd.

Huisartsen niet genoemd

Aanvankelijk bestond de groep zorgverleners die als eerste zou worden gevaccineerd alleen uit medewerkers in de verpleeghuiszorg en de gehandicaptenzorg. Maar gisteren liet het ministerie van Volksgezondheid weten dat het zorgpersoneel dat werkt in de acute zorg ook op korte termijn zal worden gevaccineerd. In de eerste berichten werden de huisartsen niet genoemd.

LHV en het ministerie hadden al eerder afgesproken dat alle huisartsen en hun medewerkers die patiënten gaan vaccineren, vóórdat ze starten met vaccineren zelf ook de mogelijkheid krijgen om gevaccineerd te worden. Dat gebeurt dan met het Moderna-vaccin. Dit vaccin wordt nog deze maand verwacht. Beide partijen hebben vandaag afgesproken dat als het vaccin van Moderna in januari toch niet beschikbaar komt, er een andere oplossing wordt gezocht voor snelle vaccinatie van huisartsen die werkzaam in de 24-uurs huisartsenspoedzorg.

Eerste vaccinatie met Moderna-vaccin

Huisartsen en hun zorgverlenende medewerkers vormen de eerste groep die in aanmerking komt voor vaccinatie met het Moderna-vaccin. Dit is het vaccin dat de huisartsen vervolgens zelf gaan inzetten om (samen met instellingsartsen) bewoners van verpleeghuizen in te enten. Mogelijk wordt er deze week al besloten over toelating van Moderna, waarna het vaccineren van huisartsen – afhankelijk van het moment van levering – naar verwachting eind januari kan starten.

Lees ook: Tot nu toe tien Britten toegang tot Nederland geweigerd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Ook huisartsen worden met voorrang gevaccineerd
Sluiten