Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 20 jan 2021 / 11:53 uur

Zó veel gestrande Nederlanders teruggehaald, meesten uit dit Afrikaanse land

Een ongelooflijk druk jaar was 2020 voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Niet alleen met alle informatieverstrekking en het bijwerken van de website, die nog nooit zó veel bezocht is als vorig jaar, maar ook met het repatriëren van Nederlanders, samen met de reisbranche.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het afgelopen jaar samen met de reisbranche zeker 50.000 gestrande Nederlanders teruggehaald, toen in maart door de coronapandemie veel landsgrenzen sloten. Minister Stef Blok zegt de reissector dankbaar te zijn voor de repatriëring van tienduizenden gestrande Nederlanders, wat volgens hem „een ongekende operatie” is geweest.

Nederlanders repatriëren

Om Nederlanders te repatriëren, werkten ambassades en consulaten samen met reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen. „Het ministerie en de reiswereld hebben zich van hun beste kant laten zien”, zei de bewindsman vanochtend tijdens een digitaal nieuwjaarsontbijt met de reissector. Medewerkers van BZ zijn trots op dit nieuws, en uiten dat op social media, evenals mensen die afgelopen jaar strandden en werden opgehaald. „Onze complimenten voor de topservice en begeleiding! Ga er maar aan staan om iedereen weer op tijd én veilig naar Nederland te repatriëren, veel dank.”

Veel positief nieuws had de minister nog niet voor de reissector. Tot het eind van de zomer, wanneer de meeste Nederlanders moeten zijn gevaccineerd, wordt het „doorbijten” voor de branche, zei hij. De ontwikkelingen blijven nog onzeker, onder meer door de komst van nieuwe varianten van het coronavirus.

Blok zei zich bewust te zijn van de „ramp” die zich afspeelt in de reissector. Koepelorganisatie ANVR riep hem op meer steun te geven aan de sector. Later deze week komt het demissionaire kabinet met extra maatregelen om het bedrijfsleven te helpen.

Lees ook: Joe Exotic uit Tiger King had gehoopt op gratie van Trump, ‘limo en z’n kapper stonden al klaar’

Eerste vijftien Nederlanders

Op 1 februari werden de eerste vijftien Nederlanders uit Wuhan geëvacueerd. Eind maart begon het terughalen van alle gestrande Nederlanders. Tussen maart en juni vlogen zeker 12.000 passagiers verdeeld over 55 vluchten terug naar Nederland onder de regeling Bijzondere Bijstand Buitenland. Andere gestrande Nederlanders konden terugkomen door bijvoorbeeld diplomatieke bemiddeling via het ministerie.

De meeste Nederlanders die gerepatrieerd werden, verbleven in Marokko, wat nog wel een logistieke uitdaging bleek, gevolgd door Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. De repatriëring vanuit Marokko ging moeizaam, mede omdat het land vanwege het coronavirus lang was afgesloten.

Afgelopen jaar kregen naast de tienduizenden gestrande Nederlanders ook ruim 4200 mensen in een acute noodsituatie hulp. Dat was 36 procent meer dan in 2019. Ook dat had deels te maken met het coronavirus. Zo werden 220 Nederlanders die in het ziekenhuis waren opgenomen geholpen, een stijging van 82 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Website

De website waarop het ministerie van Buitenlandse Zaken informatie en reisadviezen deelde, werd 89,5 miljoen keer geraadpleegd. In 2019 was dat maar 3,25 miljoen keer. Op de website raadde het ministerie met kleurcodes af om naar bepaalde gebieden te reizen. Ook op Twitter informeerde het ministerie dagelijks over de laatste stand van reiszaken, wat soms op bijzondere reacties kon rekenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zó veel gestrande Nederlanders teruggehaald, meesten uit dit Afrikaanse land
Sluiten