Metro
Metro Binnenland 15 jan 2021 / 08:53 uur

Laatste dag van vaccinatie voor medewerkers acute zorg

Vandaag wordt de laatste groep personeel in de acute zorg gevaccineerd tegen het coronavirus. Niet omdat alle medewerkers gevaccineerd zijn, maar omdat de houdbaarheid van de vaccins verloopt. De medewerkers krijgen een vaccinatie met het vaccin van Pfizer-BioNTech.

Momenteel hebben 39.000 medewerkers een vaccinatie gekregen, volgens het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Dat is een stijging van vijfhonderd ten opzichte van een dag eerder.

Dat zijn zo’n 6000 personen meer dan aanvankelijk beraamd. Het ministerie van Volksgezondheid reserveerde 33.000 vaccins voor personeel in de acute Covid-zorg, waaronder ic-verpleegkundigen en ambulancepersoneel. Maar ziekenhuizen sprongen daar uiterst Nederlands mee om: ze haalden niet vijf, maar zes doses uit één flacon. Ook gingen ze zuinig om met de lading, dus pakte het aantal ingeënte personen een stuk hoger uit.

Vijf dagen houdbaar

Afgelopen maandag werd de laatste lading vaccins vanuit het landelijk distributiepunt in Oss naar de ziekenhuizen verstuurd. Ontdooid vaccin is maximaal vijf dagen houdbaar en kan na vandaag dus niet meer worden gebruikt.

De vaccinatie van de sector acute zorg ging vorige week woensdag van start. Het was tevens het landelijk startschot van de vaccinatiecampagne. Sindsdien hebben ook verpleeghuismedewerkers een prik gekregen. Vanaf maandag 18 januari komen de kwetsbare bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking aan de beurt.

Uitstellen tweede vaccinatie

Een deel van de Nederlandse corona-experts ziet wel iets in het idee om de tweede vaccinatie voor ouderen en kwetsbaren uit te stellen, met als doel om zo snel mogelijk meer mensen een eerste prik te kunnen geven. Dat blijkt uit een inventarisatie van het Algemeen Dagblad.

Het uitstellen van de tweede vaccinatie bij zestigplussers en andere kwetsbaren zou uitkomst kúnnen bieden. Nu blijft de helft van alle beschikbare Pfizer- en Moderne-vaccins bewaard voor een tweede prik. Veel meer mensen zijn deels beschermd als de gehele voorraad gebruikt wordt om zoveel mogelijk mensen de eerste prik te geven.

Zes van de twaalf door het AD geraadpleegde experts staan open voor de gedachte. Maar sommige van hen zien dat alleen als uiterste optie. Er zitten namelijk ook flinke nadelen aan, zo wordt het risico op nieuwe mutaties bijvoorbeeld groter. De andere helft van de deskundigen kan zich mede om die reden niet vinden in het afwijken van het protocol. De Gezondheidsraad en het Outbreak Management Team (OMT) brengen volgende week een advies uit over de kwestie.

Lees ook: Grote kans dat het kabinet valt, Rutte zwijgt over overlevingskans

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Laatste dag van vaccinatie voor medewerkers acute zorg
Sluiten