Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 2 jan 2021

FNV wil onderzoek naar ‘schokkend’ incident in gevangenis

Gisteren raakten twee bewakers van de penitentiaire inrichting in Nieuwegein ernstig gewond. Vakbond FNV zegt dat een gevangene hete olie over een bewaker heeft gegooid, een andere bewaker stak hij met een scherp voorwerp. Beide bewakers moesten voor behandeling naar het ziekenhuis.

De vakbond wil nu dat er een onderzoek ingesteld wordt naar het incident. Dat heeft Yntse Koenen, bestuurder FNV-Justitie en Veiligheid bevestigd naar aanleiding van een bericht van het Algemeen Dagblad.

FNV: ‘Hoe kan dit gebeuren?’

Koenen noemt het incident schokkend. Volgens hem gaat het om een tbs-gedetineerde. „Voor ons is het nu belangrijk dat de onderste steen boven komt. Want hoe kan dit nu gebeuren? We weten dat in Nieuwegein het ziekteverzuim erg hoog is, ver boven het landelijke gemiddelde van 10 procent. Hoe kan het dat deze gevangene daar zijn straf kan uitzitten en hoe kan het dat een gevangene tot zulke dingen in staat is. Is er personeel ingezet dat niet direct ervaren is. Dat zijn vragen die wij beantwoord willen zien.”

Volgens Koenen is het ook belangrijk dat er aangifte wordt gedaan en dat het OM er dan ook echt iets mee gaat doen. „Er moet goede nazorg voor deze mensen komen en er moet aangifte worden gedaan, waar door het OM een vervolg aan moet worden gegeven. Anders is het personeel straks niet veilig meer.”

Lees ook: Serveerster krijgt enorme fooi van klant: ‘Ik sta te trillen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
FNV wil onderzoek naar ‘schokkend’ incident in gevangenis
Sluiten