Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 17 jan 2021 / 21:30 uur

115 mensen aangehouden bij verboden demonstratie Museumplein

De politie heeft vandaag 115 mensen gearresteerd tijdens een spontane demonstratie op het Museumplein, die niet was toegestaan. Zeven mensen zitten vast vanwege openlijke geweldpleging en de rest vanwege het opzettelijk negeren van een bevel.

De gemeente Amsterdam had eerder deze week de demonstratie, tegen het kabinet Rutte en de coronaregels, op het Museumplein verboden. In het Westerpark mocht wel gedemonstreerd worden met maximaal 500 deelnemers. Er is voor die locatie gekozen omdat het park zo nodig afgesloten kon worden en de toestroom van deelnemers er beter te beheersen zou zijn. Maar de organisatie ‘Nederland in Verzet’ zag van de hele demonstratie af.

Noodbevel

Toch meldden zich zondag steeds meer mensen op de verboden locatie, het Museumplein. Er waren naar schatting zo’n tweeduizend mensen bijeen. Daarop kondigde de driehoek (burgemeester, politie, justitie) een noodbevel af en moest iedereen het Museumplein verlaten.

Confrontatie

Omdat sommige aanwezigen dat bevel niet opvolgden, voerde de ME charges uit, onder meer met een waterkanon. „Onder de demonstranten was een groep van 200 tot 250 mensen die duidelijk uit waren op de confrontatie. Stenen werden uit de straat gehaald en naar agenten gegooid. Ook hadden sommigen vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich”, laat de gemeente in een verklaring weten. Optreden was dan ook noodzakelijk volgens de gemeente. Inmiddels is het weer rustig op het Museumplein.

Lees ook: Navalni direct na landing op Russische bodem opgepakt

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
115 mensen aangehouden bij verboden demonstratie Museumplein
Sluiten