Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 2 dec 2020 / 12:15 uur

Wereldwijde waarschuwing: criminelen zullen misbruik maken van vaccins

Nu steeds meer overheden voorbereidingen treffen om mensen te vaccineren tegen corona, slaat Interpol alarm. Criminelen liggen namelijk op de loer. Volgens de internationale politieorganisatie proberen die steeds op nieuwe manieren misbruik te maken van de coronacrisis. Nu gaat het om mogelijke handel in nepvaccins.

Interpol heeft een wereldwijde waarschuwing afgegeven. Die criminaliteit kan onder meer vervalsing, diefstal en illegale reclame voor vaccins zijn.

Voorbereiden op criminelen

„Criminele netwerken zullen het met nepwebsites en nepgeneesmiddelen voorzien hebben op nietsvermoedend mensen. Dat kan een groot risico vormen voor hun gezondheid en zelfs hun leven”, waarschuwt topman Jürgen Stock.

Interpol roept politiediensten op zich zo goed mogelijk voor te bereiden op een toename van „alle criminele activiteiten die samenhangen met het Covid-19-vaccin”. Topman Stock zei dat criminelen onder meer van plan zijn „bevoorradingsketens te infiltreren of verstoren.”

Alert op oplichting

Begin januari worden in Nederland waarschijnlijk de eerste mensen tegen COVID-19 ingeënt, verwacht minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Maar we moeten dus waakzaam blijven. Interpol roept iedereen dan ook op om waakzaam en sceptisch te zijn op bijvoorbeeld oplichting via dubieuze websites. „Als een aanbod te mooi lijkt om waar te zijn, is dat meestal ook zo.”

Meer criminaliteit

Dit is niet de eerste keer dat we op moeten passen voor criminelen die gebruikmaken van de coronacrisis. Zo bleek afgelopen zomer dat het aantal oplichtingen via WhatsApp sinds de coronacrisis is flink is toegenomen. En Europol stelde eerder al dat sinds de uitbraak van het virus ontzettend veel wordt gefraudeerd met medische spullen. Nu is binnenkort dus waarschijnlijk het vaccin aan de beurt.

Lees ook: Coronavaccin in Verenigd Koninkrijk al goedgekeurd, gemor in Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wereldwijde waarschuwing: criminelen zullen misbruik maken van vaccins
Sluiten