Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 14 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Sluiting attractieparken zorgt voor stijging coronabesmettingen’

Het aantal coronabesmettingen loopt fors op. Maar het sluiten van attractieparken, musea en dierentuinen, zal volgens directeur van de Club van Elf Kees Klesman, een daling van het aantal besmettingen juist doen tegenwerken. Volgens de directeur van de Club, waar onder meer de Efteling, het Nederlands Openluchtmuseum en meerdere dierentuinen lid van zijn, vormen deze plaatsen een noodzakelijke uitlaatklep voor mensen.

„We snappen dat de situatie op dit moment ernstig is. Maar het is echt noodzakelijk dat mensen er af en toe even uit kunnen. Zeker met de kerstvakantie in zicht is het zo belangrijk, ook voor kinderen, om even stoom te kunnen afblazen in een attractiepark of dierentuin”, zegt Klesman.

Kabinet

Hij loopt vanmiddag vooruit op de sluiting van zijn sector die het kabinet ‘s avonds mogelijk gaat aankondigen in de strijd tegen het oplopende aantal coronabesmettingen. „In parken en musea kunnen mensen op een veilige manier ontspannen. We hebben al het hele jaar ervaring met mensen op een veilige manier vermaken.”

De kerstvakantie is voor sommige parken en musea de piekperiode van het jaar. Klesman: „Sommige van onze leden maken een kwart van hun omzet in december. Alle locaties hebben het al erg zwaar gehad dit jaar. Als deze sluiting doorgaat is dat een nekslag.” De Club van Elf beraadt zich nog op hoeveel geld de sector extra nodig zal hebben.

Niet haalbaar

De directeur begrijpt wel dat het niet haalbaar is alle sectoren te sluiten en de attractieparken open te houden. „Maar als je puur naar het aantal besmettingen kijkt, zal de sluiting van parken, dierentuinen en musea volgens mij alleen maar voor een stijging van het aantal besmettingen gaan zorgen.”

Ook de directeur van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, Wineke Schoo, denkt dat de sluiting voor problemen gaat zorgen. „Mensen gaan alleen maar dichter op elkaar kruipen als ze verder niets te doen hebben. Ik ben geen wetenschapper, maar dat kan natuurlijk leiden tot een stijging van het besmettingscijfer. In gewone parken en het bos zal het ook alleen maar drukker worden. En daar is geen toezicht, zoals bij ons.”

De directeuren geven aan teleurgesteld te zijn in de plannen voor de sluiting van de sector. „Maar als het kabinet het zo beslist, hebben wij ermee te dealen.”

Lees ook: ‘Harde lockdown tot 19 januari, bijna alles dicht’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Sluiting attractieparken zorgt voor stijging coronabesmettingen’
Sluiten