Metro
Metro Binnenland 28 dec 2020 / 08:08 uur

Grapperhaus: jaartje geen vuurwerk is echt niet zo’n opoffering

We gaan niet knallend het nieuwe jaar in, over een paar dagen. Maar volgens minister Ferd Grapperhaus (Justitie) is het verbieden van „dat knalfeestgedoe echt niet zo’n opoffering. Als we dát al niet kunnen opbrengen. Het is een klein offer.”

In het Algemeen Dagblad zegt hij dat hij „weinig begrip voor een klaagzang” over de beperkingen bij de komende jaarwisseling heeft.

De minister roept Nederlanders dan ook op om de jaarwisseling rustig thuis te vieren en om hulpverleners te ontzien. „Het bekogelen van brandweerlui, boa’s en agenten met vuurwerk is van de gekke. Houd je handen thuis! Dat beschamende gedrag wordt steeds erger en het worden steeds meer mensen. Er is een horkerigheid en onbeschaafdheid tegen hulpverleners ontstaan,” zegt de bewindsman.

‘Beetje een oorlogsjaar’

„We moeten accepteren dat deze jaarwisseling anders gaat zijn dan normaal. Het is een beetje een oorlogsjaar.” De minister maakt zich zorgen omdat er dit jaar van alles niet mag: geen vuurwerk, geen feesten en geen bijeenkomsten.

Maar mochten mensen nou onrust stoken of gaan relschoppen, moeten zij nog voor februari zijn berecht, vindt Grapperhaus. Mits dat via snelrecht mogelijk is. „Ik vind als je een hulpverlener agressief bejegent of zelfs molesteert, ga je de bak in. Punt.”

‘Idioten’

Mensen die illegaal vuurwerk afsteken noemt Grapperhaus ‘idioten’. „Sorry, ik heb er geen ander woord voor. Het laat zich raden dat dit komt door het verbod. Maar het gaat om illegaal vuurwerk. Dat was vorig jaar illegaal en is ook volgend jaar weer illegaal. Dus moeten we optreden en dat doen we.”

Op de vraag of Grapperhaus zich weer comfortabel voelt om normen te stellen na de kritiek op hem over zijn bruiloft waar de coronaregels werden overtreden zegt hij: „Zeker. Ik ben de minister van de voorbeeldfunctie, dat weet ik. Ik heb over mijn bruiloft verantwoording afgelegd aan de Tweede Kamer en er is mij een boete opgelegd. En die heb ik netjes betaald. Ik heb iets gedaan dat niet mocht en heb de prijs betaald. Maar ik vind dat nog wel iets anders dan het bekogelen van brandweerlui, boa’s en agenten met vuurwerk.”

Lees ook: Vluchtelingenkamp in Libanon in brand gestoken en verwoest

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grapperhaus: jaartje geen vuurwerk is echt niet zo’n opoffering
Sluiten