Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 16 dec 2020
Leestijd: 1 minuut

Geen kerstavond in de kerk: Rooms-Katholieke Kerk schrapt de nachtmis

De nachtmis op kerstavond gaat dit jaar niet door in de Rooms-Katholieke Kerken. De Nederlandse bisschoppenconferentie heeft besloten dat er geen publieke vieringen zijn gedurende de kerst vanwege de lockdown.

Dat meldt een woordvoerster van de Rooms-Katholiek Kerkgenootschap (RKK). Tussen donderdag 24 december 17:00 uur en vrijdag 25 december 07.00 uur is het stil in de Nederlandse kerken. De bisschoppen willen samenkomst van veel mensen tegelijk voorkomen.

Veel mensen

„Juist de vieringen op kerstavond en in de kerstnacht worden doorgaans door veel mensen bezocht. Het besluit om op kerstavond en in de kerstnacht geen publieke vieringen te laten plaatsvinden, nemen de bisschoppen met pijn in het hart”, zo luidt de verklaring.

De dagmissen en andere vieringen op eerste en tweede kerstdag kunnen wel doorgaan. Wel mogen hier maximaal dertig bezoekers aanwezig zijn. Volgens de bisschoppen zijn deze vieringen essentieel. „De eredienst en de sacramenten bieden mensen geestelijk voedsel ter ondersteuning van het persoonlijk geloofsleven dat kracht, hoop en moed geeft, juist ook in deze moeilijke tijd.”

De nachtmis is online en op televisie te volgen.

Aanbiddingsbijeenkomst

Vandaag werd ook een aanbiddsingsbijeenkomst in Kampen voor aankomende zaterdag verboden. Bort Koelewijn, de burgemeester van Kampen, nam dit besluit nadat bekend werd dat naar verwachting tweehonderd bezoekers bij de dienst zouden zijn.

Het ging om de manifestatie van LaatOnsAanbidden, waarin gezamenlijk God wordt aanbeden. Vanwege de landelijke maatregelen en ernst van het coronavirus besloot Koelewijn de manifestatie te verbieden. Volgens de burgemeester was het een lastig besluit, aangezien vrijheid van demonstratie zwaar meeweegt.

Lees ook: Drive-in-nachtmis op terrein Pinkpop met fanfare en thermosfles

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Geen kerstavond in de kerk: Rooms-Katholieke Kerk schrapt de nachtmis
Sluiten