Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 9 dec 2020 / 17:40 uur

Kamer: Drukte als met Black Friday mag met kerstinkopen niet gebeuren

Hoe kan Nederland lessen trekken uit de drukte in de winkelstraten rond Black Friday? Dat wil de Tweede Kamer weten. Veel kerstinkopen moeten namelijk nog worden gedaan.

Leden van de oppositie en de coalitie stelden vanmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de coronamaatregelen vragen over het voorkomen van drukte in de periode voor de kerst. PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher wilde weten hoe het kabinet ervoor gaat zorgen dat zulke drukte „nu met de kerstinkopen” zich niet herhaalt. Asscher deelde gisteren andere zorgen, die over de zorg:

Drukte in de binnensteden

In de aanloop naar en op Black Friday (27 november) was het in veel binnensteden te druk. Volgens de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb hadden 25 burgemeesters in het Veiligheidsberaad destijds samen om extra maatregelen gevraagd. Maar het kabinet wilde daar niet aan, zei hij. Het kabinet zegt nooit een verzoek tot een verbod te hebben gekregen.

Het kabinet noemt de drukte in de winkelstraten vorige maand als een van de mogelijke redenen voor de stijging in het aantal besmettingen.

Burgemeesters hebben verantwoordelijkheid

Vandaag wees de VVD op de verantwoordelijkheid van burgemeesters bij het reguleren van drukte in de winkelstraten. „Als je een burgemeester bent en je vindt het te ver gaan, dan grijp je in”, vindt Klaas Dijkhoff (VVD). „Daar heb je het kabinet niet voor nodig.” Gemeente Eindhoven ondernam vandaag op sociale media al actie:

Collectief dagje uit

Dijkhoff erkent dat Nederland zichzelf „collectief een dagje uit” gunde. „Zo hebben we er een echte zwarte vrijdag van gemaakt.”

Pieter Heerma van het CDA wil weten wat voor afspraken het kabinet wil gaan maken met de detailhandel en gemeenten, om herhaling te voorkomen.

Lees ook: ‘Belgische bezoekers spelen rol bij drukte in Nederlandse steden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Kamer: Drukte als met Black Friday mag met kerstinkopen niet gebeuren
Sluiten