Metro
Metro Binnenland 20 dec 2020 / 17:45 uur

De Jonge over virusmutatie: ‘Geen reden tot paniek, wel zorgelijk’

De nieuwe variant van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk om zich heen grijpt, is reden tot zorg. Dat zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zondag voor de camera van RTL Nieuws.

De mutatie van het coronavirus is mogelijk nog besmettelijker dan de variant die we tot nu toe kenden. Inmiddels is de virusmutatie ook opgedoken in Nederland, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. Volgens minister De Jonge is het „geen reden tot paniek, maar wel zorgelijk”.

Vliegverbod

Het kabinet stelde in de nacht van zaterdag op zondag al een vliegverbod in voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en kijkt of er aanvullende maatregelen voor het vervoer van en naar Groot-Brittannië moeten worden genomen.

Ook is het volgens minister De Jonge niet uitgesloten dat er vanwege de virusmutatie extra maatregelen moeten komen, bovenop de lockdown die al van kracht is in Nederland. „Dat is denkbaar. Zoals alles in deze crisis denkbaar is. Maar, stap voor stap. We moeten eerst meer informatie hebben over de besmettelijkheid van dit virus, en de mate waarin die mutatie zich al op Nederlandse bodem bevindt. We weten van één geval, dat zijn we nu aan het uitzoeken. Wie dat was en met wie die persoon contact heeft gehad.”

Veerboten

België besloot eerder op de dag al dat de Eurostar-treinen in ieder geval de komende 24 uur niet meer welkom zijn. Daarmee zijn treinreizen tussen het VK en Nederland voorlopig ook geen optie meer. Italië heeft ook tot een vliegverbod besloten en Oostenrijk heeft laten weten aan een verbod te werken. Frankrijk en Duitsland overwegen dat ook te doen. Veerboten tussen het VK en Nederland varen nog wel.

Het Outbreak Management Team (OMT) komt maandag bijeen om over de nieuwe variant van het coronavirus te praten. Dinsdag komen de betrokken ministers uit het kabinet bij elkaar om over de situatie te praten.

Lees ook: WHO roept op Europese landen op tot actie tegen virusmutatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Jonge over virusmutatie: ‘Geen reden tot paniek, wel zorgelijk’
Sluiten