Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 21 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Cruciale stap naar toelating eerste coronavaccin is gezet: goedkeuring EMA

Terwijl een mutatie van het coronavirus z’n intrede doet en er chaos heerst in het VK, is er ook een lichtpuntje in de vorm van groen licht voor het vaccin van BioNTech en Pfizer. En dat is wereldnieuws.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) oordeelt positief over het coronavaccin dat BioNTech en Pfizer samen hebben ontwikkeld. Met de goedkeuring is een cruciale stap gezet naar toelating van dit eerste coronavaccin tot de Europese Unie.

Definitieve besluit

De Europese Commissie moet het definitieve besluit over de toelating nog nemen. Voorzitter Ursula von der Leyen verwacht dat de Europese Commissie vanavond nog een besluit neemt over markttoelating in de EU van het coronavaccin. Ze twittert dat, net na de bekendmaking van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dat het positief oordeelt over het vaccin.

„Dit is een beslissend moment voor onze inspanningen om een veilig en effectief vaccin te kunnen leveren aan Europeanen. We zullen nu snel reageren. Ik verwacht een commissiebesluit tegen de avond.”

De commissie heeft namens de EU-landen 300 miljoen doses van het BioNTech-Pfizervaccin besteld. Voor Nederland zijn er uiteindelijk 11,7 miljoen doses beschikbaar, maar die zullen geleidelijk worden geleverd.

Online

Het comité dat vandaag groen licht gaf, kwam online bijeen. Aan de bespreking namen vertegenwoordigers van de medicijnautoriteiten van alle 27 EU-lidstaten deel.

Goedgekeurd

Het vaccin is goedgekeurd voor gebruik bij mensen van zestien jaar en ouder. Bestuursvoorzitter Emer Cooke van het EMA zei dat er nu „een sterke wetenschappelijke basis” is om de vaccinaties te laten beginnen. Ze noemt de uitzonderlijke snelle goedkeuring een „historische wetenschappelijke prestatie”. De komst van het vaccin is „een significante stap vooruit in ons gevecht tegen de pandemie”.

Voor de werkzaamheid en veiligheid van het vaccin is overtuigend bewijs geleverd, zegt Cooke. Ze benadrukt dat het aan de hoogste eisen voldoet. „Veiligheid is onze eerste prioriteit”, benadrukte Cooke. Het is van groot belang dat het publiek goed wordt geïnformeerd over het vaccin. Alle gegevens erover worden gepubliceerd.

Nog niet voorbij

De EMA-topvrouw waarschuwt dat de pandemie hiermee nog niet zomaar voorbij is. „We hebben meer vaccins nodig.” Ook blijft het cruciaal dat mensen zich aan voorzorgsmaatregelen blijven houden om verspreiding van het virus tegen te gaan. „Draag maskers, was je handen en houd afstand van elkaar.”

 

‘Verheugd’

Voorzitter Ton de Boer van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) is „verheugd” over de goedkeuring van het eerste coronavaccin voor de Europese Unie. „Vaccins zijn belangrijk om het coronavirus te overwinnen in Nederland en wereldwijd. Samen met onze Europese collega’s hebben we door intensieve samenwerking sneller maar net zo zorgvuldig en grondig als anders dit vaccin beoordeeld”, aldus De Boer.

Het CBG heeft namens Nederland meegepraat over het zwaarwegende advies van het geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP.

Diverse landen gingen de EU voor. Het vaccin is al goedgekeurd in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Zwitserland, Israël, Singapore en Bahrein.

De cynici onder ons hebben zo hun eigen opvattingen.

https://twitter.com/Damhertje/status/1341029018192257027

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.