Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 12 nov 2020

Zorgverzekeringen stuk duurder, deels door coronavirus: ‘Absurd #stopdegraaiers’

Het kabinet ging op Prinsjesdag uit van een stijging van de zorgpremie van ruim 5 euro per maand en gemiddeld genomen klopt dat wel. Al zijn er uitschieters.

Nederlanders moeten volgend jaar meer geld neertellen voor hun zorgpolissen. De premies van de zorgverzekeraars die tot nu toe bekend zijn, gaan allemaal omhoog. Van de vier grote zorgverzekeraars in ons land moet alleen Menzis zijn nieuwe premie nog bekendmaken.

Stijging zorgverzekeringen

Bij CZ bedraagt de zorgpolis volgend jaar 129,60 euro per maand, een stijging van 8,65 euro vergeleken met dit jaar. Het gaat dan om de meest gekozen basisverzekering (Zorg-op-Maatpolis). De stijging is voornamelijk het gevolg van algemeen toenemende zorgkosten. Om de stijging van de premie te beperken, zet CZ een deel van de reserves in.

CZ wijst erop dat zorgkosten jaarlijks stijgen, onder meer door loon- en prijsstijgingen maar ook door een toenemende zorgvraag door de vergrijzing. Ook vanwege het coronavirus zijn er extra kosten gemaakt. Maar daar staat tegenover dat de reguliere zorg tijdelijk stil heeft gelegen.

Lees ook: Sinterklaas als quizmaster inhuren op Pakjesavond?

‘Absurd’

Op social media is de fikse stijging van CZ mensen niet ontgaan. „Absurd dit. Ze gaan een slaatje uit corona slaan. Gezinnen met minimuminkomen zijn flink de pineut.” CZ reageert intussen snel op vragen en onduidelijkheden die zijn ontstaan.

Lees ook: Allemaal (verplicht) aan de wandel tijdens werkdag, ‘zonder je schuldig te voelen’

Oplopende zorgkosten

Concurrent VGZ maakte bekend dat de nieuwe premie met 4,50 euro stijgt en 124,45 euro per maand wordt. Bij Zilveren Kruis komt de meest gekozen basisverzekering uit op 128,45 per maand, een premiestijging van 3 euro. De maandpremie bij OHRA gaat met 10,25 euro (8,8 procent) omhoog tot 126,75 euro. „De stijging is onder meer het gevolg van de oplopende zorgkosten in Nederland en de impact van het coronavirus op de zorg”, zegt de verzekeraar.

De nieuwe zorgpremies moeten uiterlijk op donderdag bekend zijn gemaakt. Verzekeraars wachten hier vaak tot het laatste moment mee zodat ze kunnen zien wat concurrenten doen.

DSW, die traditioneel de eerste is die de nieuwe premie naar buiten brengt, kondigde in september al aan dat de premie van de basisverzekering omhoog gaat naar 124,50 euro per maand. Dat is een stijging van 6,50 euro.

‘Raar’

Op social media wordt nu van alles gedeeld over #zorgpremies. De een noemt het „een raar product”, Anders Lundgren wil graag weten wat de ‘ALLERgoedkoopste’ is. Toen hij op de Filipijnen woonde, betaalde hij niets, nu is hij weer terug. „Maar ik heb nog steeds niet voldoende inkomen om een zorgverzekering te betalen”, zegt hij. „Maar ik weet dat het moet, hoor.”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zorgverzekeringen stuk duurder, deels door coronavirus: ‘Absurd #stopdegraaiers’
Sluiten