Metro
Metro Binnenland 10 nov 2020 / 11:20 uur

Waarschuwing vogelgriep: ‘Ganzen vallen dood uit de lucht’

Ganzen in ons land vallen dood uit de lucht vanwege de vogelgriep, waarschuwt de dierenambulance. Vooral in de regio Utrecht is de ziekte bezig met een opmars.

Er komen bij de Dierenambulance Ronde Venen/Amstelland dagelijks meerdere meldingen binnen van dieren die dood uit de lucht vallen of raar gedrag vertonen.

Eerst kwamen de meldingen vooral uit Kockengen, maar inmiddels worden zieke dieren in heel Utrecht aangetroffen, zo vertelt Ellen van de Dierenambulance aan RTV Utrecht. Ook in andere delen van het land is de vogelgriep een probleem. Zo liet veiligheidsregio Fryslân al weten dat er in het Waddengebied veel dode vogels gevonden worden. Ook in Holwert-Oost, Friesland, maakt iemand een melding van veel dode watervogels.

Ontsmetten

Ellen heeft soms wel vijf keer per dag iemand aan de telefoon die een dood of ziek dier heeft gevonden. Daar moeten ze dan met een speciale bus naartoe, omdat de ziekte enorm besmettelijk is. „Anders moeten we de hele bus en onze schoenen steeds ontsmetten. Dat is geen doen. We halen bijna dagelijks zieke dieren uit het water en nemen ze mee.”

Zie je een dier waarvan je vermoedt dat het vogelgriep heeft? Loop er dan met een grote boog omheen, zegt Ellen tegen RTV Utrecht. „De ziekte wordt vaak verspreid door vogelpoep. En vogels poepen overal dus maak je schoenen vaak schoon.”

Zieke dieren kun je herkennen aan een schokkende nek of hals en andere aparte bewegingen. „Ze halen adem met de snavel open, kunnen vaak niet meer lopen en houden de vleugels wijd. Soms maken ze hele rare draaiingen met hun nek. Watervogels zwemmen hele kleine rondjes.”

‘Ze zijn zo ziek’

Dit jaar lijken dieren heftiger besmet te zijn dan voorgaande jaren, vertelt Ellen. „Elk jaar is er wel een vogelgriep, maar zo erg als dit jaar heb ik het nog nooit gezien. Ze zijn zo ziek. Ganzen vallen soms dood uit de lucht. Eentje viel midden op een voetbalveld.”

De zieke dieren worden door de Dierenambulance geëuthanaseerd. „Het is erg besmettelijk. Ze mogen niet naar de vogelopvang. Als ze daar een positieve vogel hebben, moeten alle dieren geruimd worden”, zegt Ellen. Dieren die al dood zijn, worden door de gemeente opgehaald.

Lees ook: ‘Eén derde van testen uitgevoerd door commerciële partij, GGD verliest zicht op virus’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarschuwing vogelgriep: ‘Ganzen vallen dood uit de lucht’
Sluiten