Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 6 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Vrouw (18) aangehouden om bedreigingen docent Emmauscollege

De politie heeft vanochtend een 18-jarige vrouw uit Rotterdam aangehouden in verband met bedreigingen richting een docent van het Emmauscollege in Rotterdam.

De docent werd bedreigd vanwege een spotprent die in een van de lokalen hing. Die hing er al vijf jaar, maar toen een leerling een foto ervan op social media postte, ontstond er veel ophef. De docent moest vanwege de vele bedreigingen onderduiken.

De vrouw die nu is aangehouden zou het bericht hebben gepost op Instagram. Daarmee heeft zij anderen aangezet tot het plegen van strafbare feiten richting de school en de docent.

‘Godslastering’

Op de cartoon waar het om gaat is een onthoofde man in een Charlie Hebdo-shirt te zien die zijn tong uitsteekt naar de jihadist die hem zojuist heeft onthoofd. Een paar islamitische meisjes vinden het echter „godslastering”. Volgens hen is de afgebeelde man geen jihadist, maar de profeet Mohammed.

Nadat de foto online gezet werd, verspreidde die zich snel over het internet. De docent dook onder omdat mensen hem bedreigden. „Als dit niet heel snel weg wordt gehaald”, schrijft iemand bijvoorbeeld op Instagram, „dan gaan we dit anders aanpakken”.

In het klaslokaal van de docent hangen meerdere cartoons en spotprenten, ook van spiritueel leraar Krishnamurti en een foto van de Pakistaanse vrouwenactivist Malala. Daarnaast hangt er een cartoon van de Nederlandse illustrator Joep Bertrams over de aanslag op satireblad Charlie Hebdo. De cartoon van de jihadist won in 2015 de Inktspotprijs, een Nederlandse prijs voor de beste politieke cartoon.

Kamer reageerde met afschuw

De Kamer reageerde met afschuw op de bedreigingen en het onderduiken van de leraar. Onderwijsminister Arie Slob noemde het „verschrikkelijk dat een docent moet onderduiken na les over vrijheid van meningsuiting, We staan vierkant achter deze leraar.”
Lees ook: Cartoonist: ‘Ik kan er niet bij dat je in deze figuur Mohammed ziet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.