Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 25 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

‘Arie Slob moet nu echt eens opschieten met de ventilatie op scholen’

De Tweede Kamer is geïrriteerd over de trage vooruitgang wat betreft de aanleg van goede ventilatie op scholen.

Begin oktober maakte onderwijsminister Arie Slob bekend 360 miljoen euro voor ventilatie op scholen vrij te maken, maar schoolbesturen kunnen pas vanaf 1 januari dat geld aanvragen. Met de winter voor de deur is dat veel te laat, klonk het vanmiddag eensgezind in de Tweede Kamer.

Ventilatie door ramen op te zetten

Veel projecten op scholen zijn uitgesteld omdat het geld nog niet beschikbaar is. Als de ventilatie niet op orde is, wordt geadviseerd tijdelijk te luchten door ramen en deuren open te zetten.

„Dit had toch allang geregeld moeten zijn” zegt PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul. Volgens GroenLinks vraagt de Kamer hier al sinds de zomer om. „Toen was het 25 graden, nu komt de vrieskou eraan”, zegt Lisa Westerveld. CDA-er Michel Rog wil dat het kabinet garantstaat voor de kosten die scholen nu maken om de ventilatie op orde te krijgen. „Het is ijskoud in klaslokalen. Voldoet dit nog wel aan de arbeidsomstandighedenwet en kunnen wij het leraren en ander personeel wel aandoen om in dat soort ijskoude lokalen les te geven?”

Een foto van een klas zonder ventilatie in Amsterdam
Leerlingen van het Amsterdams Lyceum droegen begin oktober truien en jassen tijdens een les, omdat ramen en deuren open stonden. Foto: ANP / Evert Elzinga

‘Niet met jas en trui in de klas’

Begin oktober beloofde Doekle Terpstra, voorzitter van het door het kabinet opgerichte Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS), dat „op een uitzondering na kinderen niet met jassen en truien aan in de klas hoeven te zitten. Het is niet de bedoeling dat we Siberische omstandigheden krijgen.”

Ventilatie in scholen staat sinds augustus hoog op de agenda, nadat in een verzorgingstehuis in Maassluis was gebleken dat een ventilatiesysteem mogelijk een rol speelde bij de verspreiding van het coronavirus. Volgens het RIVM is de kans dat corona via kleine druppeltjes (aerosolen) verspreidt wordt klein, maar is het altijd goed dat scholen voldoen aan de ventilatierichtlijnen.

Lees ook: Bedrijven mogen niet eisen dat personeel eerder op werk is – maar dat gebeurt wel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Arie Slob moet nu echt eens opschieten met de ventilatie op scholen’
Sluiten