Metro
Metro Binnenland 3 nov 2020 / 22:09 uur

Balen en begrip: reacties op extra coronamaatregelen

Begrijpelijk, zorgelijk, balen, ‘nu de klap, straks weer open’. Het zijn de eerste reacties uit verschillende branches op de extra coronamaatregelen.

Premier Mark Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge brachten de extra maatregelen vanavond op de  corona-persconferentie in Den Haag naar buiten. Rutte: „Het gaat niet slecht, maar zeker ook niet goed genoeg.”

Horeca: Sluiting voelt onterecht

De verlengde sluiting van de horeca tot in december is niet onverwacht maar wel zorgelijk voor de sector, zegt vakbond FNV. Volgens de vakbond voelt de sluiting onterecht en wordt er een groot offer gevraagd van de sector, terwijl het aantal besmettingen afneemt.

Een foto van afhalen bij de horeca
Bij de horeca kan voorlopig alleen worden afgehaald. Foto: ANP / Koen van Weel

Vakbondsbestuurder Edwin Vlek: „Laten we in vredesnaam hopen dat de vandaag bekendgemaakte aanvullende maatregelen de hamerslag zijn om het virus succesvol in te dammen. Voor ons is het allerbelangrijkst dat de horeca de deuren zo snel mogelijk weer kan openen. Alle inspanningen moeten daarop gericht zijn.”

De vakbond verwacht verder dat de overheid de horeca ondersteunt door de kosten die de sluiting met zich meebrengen volledig te vergoeden. „In plaats van de NOW-3 af te bouwen, zou de overheid de horeca tijdens deze verlengde sluiting juist extra steun moeten bieden”, aldus de vakbond. Met extra steun kunnen horecaondernemers mensen in dienst houden.

Attractiebranche: Hoop houden op december

In het kader van strengere coronamaatregelen moeten alle musea, dierenparken en attractieparken op last van het kabinet de komende twee weken dicht. De Club van Elf, de belangenvereniging met 23 dagattractieparken onder haar leden waaronder de Efteling, Artis, Madurodam en het Spoorwegmuseum, houdt hoop in de traditioneel drukke maand december weer open te zijn. „Het is belangrijk dat we nu stappen zetten”, stelt directeur Kees Klesman van de Club van Elf. „Dus nu een harde klap zodat we richting de kerstperiode weer open kunnen.”

Een foto van mensen met een mondkapje in de Efteling
Zo naar de Efteling gaan is er voorlopig niet bij. Foto: ANP / Remko de Waal

Volgens Klesman komen de dagattractiebedrijven niet per se in financieel zwaar weer vanwege deze twee weken durende sluiting. „November is traditioneel een rustige maand. Bovendien zijn een aantal van onze leden zoals Walibi en de Apenheul al gesloten in dit seizoen. Toch blijft het vervelend, want er is al veel geld verloren dit jaar.” Hij wijst ook op de moeilijkere positie van musea en dierentuinen, met meer overdekte locaties. „Zij zullen mogelijk grotere klappen krijgen dan bijvoorbeeld de grote attractieparken.”

Musea: Begrip, hopelijk tijdelijk

Musea hebben begrip voor de keuze van een tweeweekse sluiting, die vanavond werd aangekondigd tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en vicepremier Hugo de Jonge. Zij kondigden daarin verscherpte coronamaatregelen aan waarbij na morgen 22.00 uur in heel Nederland publieke locaties, binnen en buiten, voor twee weken sluiten.

Een foto van mensen met een mondkapje in het Rijksmuseum
Mensen bezochten vandagag nog even snel het Rijksmuseum. Foto: ANP / Evert Elzinga

„Wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen en dat is de belasting in de zorg terugdringen. Daarmee hebben we er begrip voor dat musea twee weken moeten sluiten”, zegt Mirjam Moll van de Museumvereniging. „Wel zijn we blij dat het een overzichtelijk periode is. Het is een goed vooruitzicht dat we daarna weer teruggaan naar de huidige maatregelen, waarbij we natuurlijk hopen snel nog verder af te kunnen schalen naar niveau ‘waakzaam’, waarin veel meer mogelijk is.”

De creatieve sector deed vanochtend nog het voorstel om reisbewegingen verder te beperken door alleen open te blijven voor bezoekers uit de regio. „Maar het is de afweging van het kabinet en dat blijkt dus niet mogelijk”, zegt Moll.

Werkgevers: Hard gelag

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland snappen dat het verlichten van de druk op de zorg op dit moment het belangrijkste is voor het kabinet. De verlengde gedeeltelijke lockdown en door premier Rutte aangekondigde aanvullende maatregelen zijn volgens de belangenclubs desondanks „een hard gelag voor nog meer ondernemers”.

Om die reden pleiten de werkgevers voor het aanpassen van de steunregelingen om nieuwe groepen ondernemers te steunen. Daarnaast moet de regering volgens VNO-NCW en MKB-Nederland „vooruitkijken en weer perspectief bieden aan ondernemers en samenleving”. De organisaties pleiten onder meer voor slimme praktijkproeven om te kijken hoe de horeca na de lockdown weer gasten kan ontvangen. Dat kan helpen bij het opstellen van een “mee-ademend maatregelenpakket” dat onderdeel kan worden van de routekaart van het kabinet.

VNO-NCW en MKB-Nederland roepen iedereen ook op om zich de komende tijd aan de regels te houden, bijvoorbeeld door waar mogelijk thuis te werken.

Pathé Bioscopen: Geen enkele corona-uitbraak

Pathé baalt dat het voorlopig de deuren moet sluiten vanwege de verscherpte coronamaatregelen. Toch begrijpt de bioscoopexploitant, met 30 bioscopen en ruim 200 zalen de grootste van Nederland, dat het nodig is. „De veiligheid van onze bezoekers en medewerkers staat altijd voorop, en daarom volgen wij te allen tijde de richtlijnen van de overheid en het RIVM”, laat een woordvoerder weten. Bezoekers die al een kaartje hadden gekocht voor de komende twee weken krijgen hun geld terug. Voor abonnees wordt ook een passende oplossing gezocht.

Een foto van Feyenoordsupporters in de bioscoop
Feyenoordfans in Pathé De Kuip; je favoriete club in de bioscoop bekijken is er even niet bij. Foto: ANP / Robin Utrecht

Pathé benadrukt dat alle bioscopen de afgelopen maanden „zo veilig en hygiënisch” mogelijk zijn ingericht en dat er naar eigen zeggen geen enkele corona-uitbraak in een van de zalen is geconstateerd. De bioscoopbranche deed eerder vandaag al een oproep aan de politiek voor extra financiële steun vanwege de coronacrisis. Nu de zalen weer worden gesloten gaan er bioscopen en filmtheaters omvallen in de komende periode, zo waarschuwde de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF).

‘Reisadvies zorgt voor verwarring’

Het dringende advies van het kabinet om tot half januari niet te reizen zorgt voor verwarring en onrust. Dat stelt reisorganisatie TUI, die meent dat de bestaande regeling van alleen reizen naar gebieden die een groen of geel reisadvies hadden duidelijker was. TUI schrijft in een reactie op de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge verder dat „gedrag de oorzaak is” van besmettingen en niet „het getest reizen naar gele gebieden met minder besmettingen dan hier”.

Een foto van een man voor een etalage van TUI
Look forward is er bij reizen naar het buitenland voorlopig niet bij. Foto: AFP / Oli Scarff

TUI laat verder weten dat wat het bedrijf betreft er een groot verschil is tussen mensen die een georganiseerde reis boeken naar groene en gele gebieden en mensen die zelfstandig naar oranje gebied reizen. Dat laatste is volgens de reisorganisatie onverstandig. Tenslotte wijst TUI erop dat reizigers die via de reisorganisatie een vakantie geboekt hebben nu al getest worden. Daarnaast gaan alleen reizen naar veilige gebieden door, ook al is de keuze daardoor „enorm beperkt”.

Theaters gelaten, maar willen snel weer open

De verscherpte coronamaatregelen worden door de theatersector gelaten ontvangen. Veel producties waren al stilgelegd en theaters moesten al meerdere malen hun programma omgooien. Dat zal nu opnieuw gebeuren. Ze dringen dan ook aan op een snelle heropening.

De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) zegt in een reactie de keuze van het kabinet om theaters en bioscopen voor in ieder geval twee weken dicht te gooien te begrijpen met het oog op het verlichten van de zorg. „We hoopten nog dat de theaters en concertzalen, samen met musea en bibliotheken, open konden blijven. Maar nu dat niet het geval is, betekent dit opnieuw de nodige aanpassingen voor de podia”, laat een woordvoerder weten. „Dat geldt met name voor de ongeveer 50 procent die ondanks de beperking van 30 personen nog een aangepast programma aanboden. Waarvoor vanuit het publiek en producenten veel waardering kwam.”

Een foto van Carré dat aankondigt dat alle voorstellingen zijn afgelast
Theater Carré had dit de vorige maand ook al voor de deur hangen. Foto: ANP / Ramon van Flymen

De Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP) denkt dat de nieuwe maatregelen weinig zal veranderen aan de situatie voor theaters en makers. „Maar toch dringen we er bij de regering erop aan theaters en bioscopen zo snel als dat mogelijk is weer te deels te openen”, zegt voorzitter Boris van der Ham. „Theaters zijn veilige plekken gebleken, er is de afgelopen maanden geen enkele besmetting geweest. De komende maanden kunnen juist die plekken mensen helpen om op een veilige wijze te ontspannen en de moed er in te houden.”

De Rijksoverheid heeft alle coronamaatregelen weer op een rij gezet en die lees je hier.

Lees ook: Politie en boa’s: handhaving groepsgrootte wordt erg lastig

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Balen en begrip: reacties op extra coronamaatregelen
Sluiten