Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 6 nov 2020

Oplichters verkopen vervalste Covid-19-verklaringen

Er zijn oplichters actief op sociale media die Covid-19-verklaringen verkopen. Op die verklaringen staat dat iemand negatief is getest op corona, zonder dat diegene ook echt getest is. Zo’n verklaring kan de koper gebruiken om mee naar het buitenland te gaan. Vaak kosten de neppe verklaringen slechts een paar tientjes. Een commerciële test kost al snel 150 euro.

Het AD heeft een aantal oplichters benaderd op WhatsApp en Snapchat. Zij kregen in totaal zes reisdocumenten per mail tegen een betaling tussen de 50 en 60 euro. De aanbieders vroegen naar naam, achternaam, paspoort- of BSN-nummer en datum van de vlucht. De fraudeurs werkten onder namen als Vliegtuig Arts, Digitale Dokter en Covidtest1950.

‘Zeer verwerpelijk’

Er bestaat geen landelijk keurmerk voor de gezondheidsverklaringen. Normaal gesproken worden ze door commerciële partijen afgegeven die coronatests afnemen. Een test en bijbehorende verklaring kan al snel 150 euro kosten bij zo’n commerciële partij. Bij de GGD is een test gratis, maar bij de GGD mag je niet zomaar testen. Als je dus een negatieve uitslag nodig hebt voor vakantie, ben je aangewezen op een commerciële partij.

Reisorganisatie TUI zegt tegen het AD een „zorgvuldig controleproces” te hanteren bij de check-in op Schiphol en meldt dat „enkele passagiers” de toegang tot het vliegtuig zijn geweigerd. „Dat er malafide partijen zijn die tegen betaling valse verklaringen uitgeven aan niet geteste personen is zeer verwerpelijk en kwalijk te noemen.”

Lees ook: Vrouw (18) aangehouden om bedreigingen docent Emmauscollege

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oplichters verkopen vervalste Covid-19-verklaringen
Sluiten