Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Binnenland 12 nov 2020 / 21:11 uur

Oh en ah in Eindhoven: plots was daar het grootste lichtkunstwerk GLOW ooit

De bijnaam lichtstad had Eindhoven natuurlijk, maar na het invallen van de duisternis was dat vanavond wel heel letterlijk het geval.

Onder het motto ‘Licht is leven! Eindhoven geeft hoop en verbinding’ was in en vooral boven de stad plotseling het – volgens de organisatie – grootste lichtkunstwerk ooit te zien. Aan het lichtfestival GLOW was in verband met het coronavirus vooraf geen ruchtbaarheid gegeven, om te voorkomen dat drommen mensen in de auto richting Brabant zouden stappen.

GLOW is gecreëerd door Kari Kola en Ivo Schoofs om de wereld een hart onder de riem te steken. De show was via een livestream te volgen en ook nog terug te zien.

De naam: ‘Connecting the Dots’. Het werk is ruim 80 km2 groot en bestaat uit meer dan 1.500 ledlampen, 1.000 grote rode lichtpunten in de lucht en meer dan 20.000 rode lichtkunstwerkjes voor de ramen.

Stadsdeel voor stadsdeel blauw

Eindhoven hulde zich stadsdeel voor stadsdeel in een enorme mantel van blauw licht met 1.000 vaste, zwevende rode lichtpunten. „Een bijna kosmisch beeld dat ons laat voelen dat licht staat voor leven en ons verbindt. Een overweldigend kunstwerk dat niet alleen in Eindhoven vanuit huis is te zien, maar via een tijdelijke livestream over heel de wereld is te bekijken”, zo meldde de organisatie kort voor de start.

Een foto met een overzicht van Eindhoven in het blauwe licht
Lichtkunstwerk Connecting the Dots betovert heel Eindhoven. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Voor het onderdeel ‘lichtkunstwerkjes voor de ramen’ deed GLOW met de Eindhovense kunstenaar Hugo Vrijdag een oproep aan basisschoolkinderen in de stad om een persoonlijke GLOWdot te maken. Een lichtkunstwerkje met een eigen verhaal, idee of droom dat aan het raam wordt bevestigd en laat schijnen. Aan de oproep werd zoveel gehoor gegeven, ook door volwassenen, dat GLOW meer dan 20.000 dots verwachtte.

Normaal 750.000 mensen naar Eindhoven

Jaarlijks trekken in november ruim 750.000 mensen naar Eindhoven voor het internationaal vermaarde lichtfestival GLOW. Een wandelroute door de stad voert bezoekers langs spectaculaire, innovatieve lichtinstallaties. Begin dit jaar maakte COVID-19 duidelijk dat de 15e editie niet op die manier gevierd zou worden. GLOW en de gemeente Eindhoven (die dit jaar het 100-jarig bestaan viert), sloegen de handen ineen. Het immense lichtkunstwerk is nu enige tijd actief, maar we moeten er even thuis van genieten. Inwoners van de regio kunnen het moois natuurlijk wel zien vanaf het balkon, in de tuin of door het raam.

Hier zie je nog enkele beelden van GLOW van sociale media.

 

Lees ook: Dit vindt Metro van de André Hazes Burger, de L’André

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Oh en ah in Eindhoven: plots was daar het grootste lichtkunstwerk GLOW ooit
Sluiten