Metro
Metro Binnenland 6 nov 2020 / 16:25 uur

Niemand heeft recht om niet beledigd te worden, zegt Rutte die zich niet geremd voelt als docent

In Nederland heeft niemand het recht om niet beledigd te worden. Dat zegt premier Mark Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie in reactie op de ondergedoken leraar van een Rotterdamse school.

De leraar wordt bedreigd wegens het tonen van een spotprent over moslimextremisme. Het heeft tot grote verontwaardiging geleid in de Tweede Kamer.

Rutte: het is bespreekbaar

Rutte, die zelf ook twee uur in de week lesgeeft op een vmbo-school, zegt dat er geen betere plek is dan het onderwijs om kernwaarden van de Nederlandse rechtstaat over te brengen op jongeren. Hij wil benadrukken hoe wezenlijk het is dat vrijheid van meningsuiting bespreekbaar is, zonder druk van buitenaf. Dat leraren hierom worden bedreigd vindt hij „absurd” en iets dat het land niet mag tolereren.

Lees ook: Nog geen avondklok dit weekend in de gevarenregio’s

Filmpje

Op social media deelde imam Elforkani van De Blauwe Moskee een filmpje waarin hij laat weten wetgeving over Mohamed-belediging te willen afdwingen. „Houd gewoon je bek”, zegt hij in het filmpje tegen premier Rutte. Er wordt veel op gereageerd.

Over zijn eigen ervaringen op een vmbo-school in Den Haag, waar hij twee uur in de week lesgeeft, wil Rutte weinig kwijt. Wel zegt hij zich „op geen enkele manier” geremd te voelen. Geen enkele leraar mag zich volgens hem beperkt of belemmerd voelen. Als het tonen van een spotprent past in de lessen, moet een leraar de volledige vrijheid hebben dat te doen, vindt Rutte. „Dat vind ik ook verstandig, want het is namelijk onderdeel van hoe wij in Nederland met humor en spot ook omgaan met gevoelige kwesties.” Zo kan een discussie worden losgetrokken en worden getoond hoe vrijheid van meningsuiting werkt, aldus de premier.

Het is volgens hem niet acceptabel dat mensen met een migratieachtergrond, ook van nieuwe generaties, menen te moeten „shoppen” in die waarden. „Wellicht zijn wij in het verleden met zijn allen te naïef geweest dat wij aan mensen die van buiten kwamen, onvoldoende stellig duidelijk hebben gemaakt in wat voor land ze moeten integreren. En dat die waarden niet onhandelbaar zijn.”

Tegelijk ziet Rutte dat het overgrote deel van de mensen met een migratieachtergrond juist die rechtsstaat omarmt en ziet dat „die ook bescherming brengt tegen de almacht van de overheid. In veel landen waar zij vandaan komen, ligt dat echt heel anders”.

Misbruik van geloof

Volgens de premier is er een kleine groep binnen de islam die „het geloof misbruikt als instrument om te intimideren en om geweld toe te passen. Zo hopen ze dat in onze samenleving en alle samenlevingen in Europa verdeeldheid ontstaat.”

Rutte, die ondanks zijn drukke agenda tijd weet vrij te maken om te lezen, waarschuwt hen die hun geloof willen misbruiken om te bedreigen: „Dan zal deze samenleving zich tegen je keren.”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Niemand heeft recht om niet beledigd te worden, zegt Rutte die zich niet geremd voelt als docent
Sluiten