Metro
Metro Binnenland 6 nov 2020 / 07:37 uur

Nederlandse jongvolwassenen zijn de langste van de wereld

We zijn misschien niet het grootste land, maar in ons kleine kikkerlandje wonen wél de langste mensen. Gelukkig zijn we niet ook het zwaarst: dat ‘record’ gaat naar jongvolwassenen op de Cookeilanden in het zuidelijk deel van de Stille Oceaan. Dat zeggen wetenschappers op basis van een onderzoek naar de lengte en het gewicht van 62 miljoen kinderen en jongvolwassenen uit ongeveer 200 landen.

De studie, door onder andere wetenschappers van de universiteit Imperial College London, is gepubliceerd in het medisch vaktijdschrift The Lancet.

Op de Cookeilanden wonen de zwaarste jongvolwassenen. Zij wegen gemiddeld 25 kilo meer dan een leeftijdsgenoot in Ethiopië. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) kampen de eilanden met obesitas, omdat het traditionele dieet is vervangen door geïmporteerd, ongezond voedsel.

Gemiddeld 1,84 meter

De jongvolwassenen in Nederland zijn dus de langste ter wereld. Dat geldt zowel voor vrouwen, die gemiddeld 1,7 meter lang zijn, als voor mannen, die gemiddeld bijna 1,84 meter zijn. Een 19-jarige Nederlander is ongeveer 20 centimeter langer een Nepalees van dezelfde leeftijd. De kleinste mannen van 19 jaar wonen in het Zuidoost-Aziatische Oost-Timor (gemiddeld 160,1 cm). De kleinste vrouwen zijn te vinden in het Latijns-Amerikaanse Guatemala (150,9 cm).

De auteurs van de studie waarschuwen dat een gebrek aan gezond voedsel kan leiden tot groeiachterstand en een toename van obesitas bij kinderen. Dit komt tot uiting in de gezondheid en het welzijn van een kind gedurende diens leven.

Lees ook: Zoon Trump: ‘Totale oorlog is het beste’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse jongvolwassenen zijn de langste van de wereld
Sluiten