Metro
Metro Binnenland 3 nov 2020 / 08:19 uur

‘Nauwelijks meer mensen door corona in geestelijke nood’

De coronacrisis heeft niet als gevolg gehad dat meer mensen in pyschische nood verkeren. Corona heeft weliswaar veel invloed op ons, maar een psychische stoornis is niet iets dat je ervan krijgt.

Dat zegt ggz-onderzoeker Bauke Koekkoek in een interview met NRC. „Corona is een maatschappelijke crisis waar iedereen mee te maken heeft”, zegt Koekkoek, die ook lector onbegrepen gedrag en samenleving en crisisverpleegkundige is. „Maar dat betekent niet dat we nu allemaal psychische stoornissen krijgen.”

Koekkoek inventariseert sinds de eerste golf het aantal melding van mensen die in ernstige psychische nood zijn geraakt. Dat doet hij voor het Landelijk Operationeel Team Corona (LOT-C), dat de overheid, veiligheidsregio’s en hulpdiensten in de coronacrisis ondersteunt.

„Op de crisisdienst vreesden we een enorme toestroom toen de lockdown werd afgekondigd. We hadden geen flauw idee. En natuurlijk gebeurden er ernstige dingen. Maar over het algemeen hadden we het rustig”, zegt Koekkoek.

‘Grote bedreiging mentale gezondheid’

Dat het over het algemeen vrij rustig was, kwam volgens de onderzoeker ook omdat de doorvoerroute naar de crisisdienst stokte. De huisarts, die veel mensen doorverwijst, werd vanwege de coronabeperkingen gemeden. Behandeling bij de ggz werden daardoor zelfs even stilgelegd.

De ggz-branchevereniging zei onlangs dat corona een grote bedreiging is voor de mentale gezondheid. Koekkoek: „De Nederlandse ggz, die zich nu heel druk maakt, heeft eerder weinig gedaan om de zorg door te laten lopen. Nu hebben ze, om het heel onaardig te zeggen, belang bij voldoende vraag naar hun aanbod. Door corona is de branche behoorlijk in de financiële problemen gekomen.”

Wat wel toenam, is het aantal meldingen van mensen met verward gedrag. „Het nam toe, maar stabiliseerde rond september weer. We zijn er niet helemaal uitgekomen wat er aan de hand was. Het had er misschien mee te maken dat er minder face-to-face-zorg was. Behandelaren gingen er niet meer op uit, bang om zelf besmet te raken. Vooral mensen met ernstige problematiek, afhankelijk van hulpverleners, kwamen in de problemen. Voor sommige kwetsbare mensen is die periode heel schadelijk geweest”, zegt de onderzoeker.

Lees ook: Biden voelt ‘grote overwinning’ aankomen in verkiezingen, maar Trump ook

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Nauwelijks meer mensen door corona in geestelijke nood’
Sluiten