Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 11 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Mondkapje niet op waar het moet? Dat wordt 95 euro aftikken

De boete voor het niet dragen van een mondkapje in ruimtes waar dat wel verplicht is, wordt 95 euro.

Dat bedrag wordt bevestigd door het ministerie van Justitie en Veiligheid. De hoogte van het bedrag is in lijn met andere boetes voor corona-overtredingen. Er volgt dan ook geen strafblad op een mondkapjesboete.

Plicht mondkapje uiterlijk 1 december

De mondkapjesplicht in alle publieke binnenruimten die het kabinet wil instellen, gaat uiterlijk 1 december van kracht. Vanaf dan gelden ook de boetes.

De geldboete die wordt opgelegd als mensen zich niet houden aan de afstandsregel van 1,5 meter was in eerste instantie 390 euro. Die is echter vorige maand verlaagd naar 95 euro.

Een foto van minister Hugo de Jonge met een mondkapje
Minister Hugo de Jonge met een mondkapje. Foto: ANP / Evert Elzinga

Minister Hugo de Jonge kondigde de komst van een mondkapjesplicht vorige week dinsdag aan tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen. Premier Rutte zei toen: „Het gaat niet slecht, maar zeker nog niet goed genoeg.” Momenteel wordt de mondkapjesplicht juridisch dichtgetimmerd. Alle maatregelen die sinds vorige week gelden lees je hier.

Plicht geldt nu alleen in het ov

Het dragen van een mondkapje is op dit moment alleen in het ov verplicht. Voor publieke ruimten en winkels geldt ‘een dringend advies’. Sinds de invoering van de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer op 1 juni zijn tot vorige week 3034 reizigers beboet voor het niet dragen van een mondkapje. Vooral in oktober heeft het Openbaar Ministerie veel meer mondkapjesboetes afgehandeld, want eind september stond de teller nog op 1641.

Twittergehuil om mondkapje

Op Twitter wordt vooral gehuild om een mondkapjesplicht en een boete bij het weigeren er een te dragen. Kanttekening: op het medium zijn doorgaans meer middelvingers dan veren te zien, dus dat is geen gek beeld. Ene Rob vindt dat de maatregel slechts een verdienmodel van de ‘roverheid’ is.

Ook Eddy Hunger heeft ‘wetenschappelijk onderzocht’ dat de plicht en de boete niet zijn bedacht om de volksgezondheid te beschermen:

Ron Wisker kan er niet bij dat je boete kunt krijgen als je iets niet draagt ‘waarvan bewezen is dat het niet werkt’.

Ene Bas zegt het wat minder tactvol.

El vindt het maar eng.

https://twitter.com/lachendleven/status/1326625583346888705

En Theo heeft een heel ander probleem.

Lees ook: Blik op de Buis: Docu Famke Louise overkill? Helemaal niet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.