Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 11 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Moeder die baby in Amsterdam doodde wordt psychisch onderzocht

De 30-jarige moeder die in augustus haar baby zou hebben gedood in haar woning in Amsterdam-Noord, wordt binnenkort psychisch onderzocht door een psycholoog en een psychiater. Zij moeten bepalen of Chamira E. in een psychose verkeerde toen ze haar baby thuis aan de Hagenau om het leven bracht. Het kindje was nog geen maand oud.

Volgens de officier van justitie heeft E. haar baby in augustus met grof geweld vermoord. Daarna zou ze het babylichaam in een sporttas hebben gestopt en die in huis hebben verborgen.

Exacte doodsoorzaak onbekend

Verschillende delen van het onderzoek moeten nog afgerond worden, zo ook het pathologisch onderzoek. Mede daarom is de exacte doodsoorzaak van de baby nog niet bekend. Daarnaast doet de politie nog digitaal onderzoek naar de telefoon en laptop van de moeder. Als alle onderzoeken klaar zijn, wordt E. nogmaals gehoord.

De moeder, die niet bij de zitting aanwezig was, kan zich volgens haar advocaat niets herinneren van de moord. Ze zit in een psychiatrische afdeling van de penitentiaire inrichting in Zwolle, ver weg van haar familie. Het OM is wel bereid te onderzoeken of ze haar kunnen overplaatsen naar Zaandam, op verzoek van haar advocaat. Maar of dat kan hangt af van de zorg en begeleiding die ze nodig heeft, aldus de officier.

Ernstige mishandeling

De vrouw wordt niet alleen aangeklaagd voor de moord op haar zoontje, ze zou ook haar 7-jarige dochter ernstig mishandeld hebben. Zo heeft ze haar, volgens het OM, onder meer in een arm gestoken met een schaar. Dat zou zijn gebeurd in dezelfde periode dat de baby is vermoord.

Dit meisje, de oudste dochter van de vrouw, werd in 2014 al eens gewurgd door haar psychotische moeder, wat ze toen ternauwernood overleefde. De moeder werd in 2015 ontslagen van rechtsvervolging. Tijdens die zaak achtte de rechtbank haar volledig ontoerekeningsvatbaar. In de jaren daarna kreeg de vrouw intensieve begeleiding.

Haar advocaat Theo Schut noemde haar op de zitting „een slachtoffer van haar psyche”. Eind vorig jaar kwam E. in de problemen toen ze als ‘loopjongen’ voor vals geld werd gebruikt en opgepakt. Het tv-programma Opgelicht?! besteedde aandacht aan haar zaak, dit alles heeft haar volgens Schut van slag gebracht. Twee dagen voor de moord werd ze door de politierechter veroordeeld.

Lees ook: Mogelijk ban op adoptie door homostellen in Hongarije

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Moeder die baby in Amsterdam doodde wordt psychisch onderzocht
Sluiten