Metro
Metro Binnenland 15 nov 2020 / 14:48 uur

ME grijpt in bij demonstratie KOZP op Vrijthof, demonstratie verplaatst

De ME heeft vandaag ingegrepen bij een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Maastricht, waar honderden tegendemonstranten zich hadden verzameld. De ME voerde charges uit en probeerde de tegendemonstranten op afstand te houden.

De demonstratie, waar slechts een handjevol KOZP-mensen op af was gekomen, moest in allerijl naar een nieuwe locatie vanwege de toeloop van tegenstanders. Het protest zou aanvankelijk gehouden worden op het Vrijthof, maar het werd het op het laatste moment verplaatst naar het Mosae Forum, een eindje verderop.

„Terwijl de demonstratie van KOZP netjes is aangemeld, wordt wederom de vrijheid van de organisatie en de demonstranten onterecht ingeperkt”, laat de organisatie weten in een statement. „De demonstranten zijn genoodzaakt om hun standpunten op een andere locatie te verkondigen.” Niet veel later eindigde de demonstratie en werden de deelnemers door de politie naar het station begeleid.

Tegendemonstranten mengden zich tussen het winkelend publiek. Bijna niemand droeg een mondkapje. Onder de vele honderden tegendemonstranten bevonden zich ook supporters van voetbalclub MVV. De ME werd met vuurwerk bekogeld.

Demonstratie in Breda

In Breda hebben gisteren zo’n vijftig aanhangers van Kick Out Zwarte Piet korte tijd gedemonstreerd. Voor de actiegroep zijn alleen roetveegpieten acceptabel. Er was ook toen een tegendemonstratie van ongeveer dertig aanhangers van de traditionele Zwarte Piet. De demonstratie verliep vreedzaam.

Gisteren was ook de landelijke intocht van Sinterklaas in Elburg. Daar mocht vanwege de coronapandemie geen publiek bij zijn en de locatie was geheimgehouden. Sint en zijn gevolg legden even na 12.00 uur aan bij de (fictieve) Dieuwertje Blokkade. De intocht werd uitgezonden op NPO 3. Vrijwel alle lokale sinterklaasintochten zijn afgeblazen om corona.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
ME grijpt in bij demonstratie KOZP op Vrijthof, demonstratie verplaatst
Sluiten