Metro
Metro Binnenland 14 nov 2020 / 14:38 uur

Voor het eerst sinds dinsdag daling aantal coronabesmettingen

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is voor het eerst sinds dinsdag gedaald. Tussen gisterochtend en vanochtend zijn 5941 positieve tests geregistreerd.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) had gisteren 6109 nieuwe coronabesmettingen gemeld, maar dat is gisteren bijgesteld naar 6108. Op donderdag werden 5651 nieuwe gevallen gemeld, op woensdag 5417 en op dinsdag 4681.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 86. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend waren 54 sterfgevallen gemeld.

‘Te vroeg om te versoepelen’

Alhoewel de cijfers de laatste tijd een stuk beter zijn dan de periode waarin we zo’n 10.000 nieuwe coronabesmettingen per dag zagen, vindt IC-arts Diederik Gommers het nog te vroeg om te versoepelen. Dat zei hij gisteravond aan tafel bij Beau.

Volgens Gommers zijn we mogelijk „te optimistisch”. „We hadden een overleg met het OMT (Outbreak Management Team (OMT), red.) en het RIVM, en zij zaten best wel positief in de wedstrijd. Maar je ziet de cijfers de laatste dagen wel stijgen.” Gommers is zelf ook de vaste expert van het OMT dat het kabinet adviseert over maatregelen tegen de uitbraak.

Maar vanaf donderdag kunnen theaters, bioscopen, zwembaden en bibliotheken wel weer opengaan, zei premier Mark Rutte gistermiddag. Vanwege tijdelijke maatregelen moesten die dicht, maar die maatregelen van twee weken lopen woensdagavond laat op 18 november af. „Het was echt voor twee weken”.

Lees ook: Sinterklaas aangekomen bij Dieuwertje Blokkade, ontvangen door burgemeesters en kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voor het eerst sinds dinsdag daling aantal coronabesmettingen
Sluiten