Metro
Metro Binnenland 2 nov 2020 / 10:08 uur

KLM-piloten weigerden ‘blanco cheque’ te ondertekenen: ‘Dat is geen koppigheid’

KLM krijgt geen staatssteun wanneer de piloten de clausule niet ondertekenen. Maar het ligt toch wat genuanceerder, reageert de pilotenvakbond nu. Ook de FNV is nog niet om.

De houding van de KLM-piloten ten opzichte van de loonoffers, valt niet in goede aarde bij het andere personeel. „We zien jullie wel bij het UWV”, stond het dit weekend op uitgeprinte A4’tjes te lezen, die waren vastgeklemd aan de pilotenstoelen in de cockpit.

Lees ook: Hoekstra: KLM krijgt geen staatssteun als pilotenvakbond blijft weigeren

Geen blanco cheque KLM-piloten

Pilotenvakbond VNV wil KLM niet failliet laten gaan, maar was ook niet bereid om een blanco cheque te ondertekenen. Dat heeft voorzitter Willem Schmid van de bond toegelicht in het Radio 1 Journaal. „We willen duidelijkheid hebben waar we voor tekenen.” KLM wilde vrijdag op aandringen van minister van Financiën Wopke Hoekstra dat de vakbonden beloofden zich ook na 2022, de periode waarover afspraken zijn gemaakt, aan de loonoffers te houden tot het einde van de looptijd van het steunpakket van de overheid in 2025.

„We hebben een akkoord over bezuiniging voor pak ‘m beet twee jaar en dat was de afgelopen vier weken akkoord”, legt Schmid uit. Vrijdag vroeg KLM de bonden om te tekenen voor de voorwaarden van de lening die de luchtvaartmaatschappij krijgt van de overheid. „Dat is een contract waarvan de looptijd onduidelijk is en de inhoud geheim. En daarmee werd gevraagd te tekenen voor een blanco cheque. Dan is dit geen koppigheid, maar proberen duidelijkheid te krijgen waar we voor tekenen.”

‘Hoe of wat’

Volgens de VNV-voorman was een akkoord voor loonmatiging tot 2025 best mogelijk geweest. „Maar we willen wel weten hoe of wat.” Schmid verwijt KLM de zaak te lang te hebben laten liggen. „KLM moet in de gaten houden dat de akkoorden in lijn zijn met de afspraken met de overheid. Als dan na het sluiten van een akkoord ineens met een deadline van zestien uur gevraagd wordt om te tekenen voor die blanco cheque, dan werkt dat niet.”

Schmid zegt te hopen dat er vandaag duidelijkheid kan worden gegeven. „KLM is wat mij betreft het mooiste bedrijf van Nederland. We zullen er alles aan doen om dat niet failliet te laten gaan.”

Op social media heerst veel onbegrip over de opstelling van de piloten. Niet iedereen het daar mee eens.

Bal ligt bij KLM

Vanuit de VNV is een uitnodiging gegaan naar alle partijen. „De deur staat wagenwijd open”, zegt een VNV-woordvoerder. Ook minister Hoekstra heeft een uitnodiging ontvangen, maar die gaf eerder aan dat de bal momenteel ligt bij KLM en vakbonden VNV en FNV. Laatstgenoemde komt op voor cabine- en grondbonden. Ook FNV ondertekende de clausule nog niet.

Een woordvoerder van FNV was vanmorgen vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar. KLM kondigde eerder een mediastilte aan tot het moment dat er wat te melden valt.

Klap op de beurs

Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft vandaag op de beurs een flinke tik gekregen nadat staatssteun voor KLM hoogst onzeker is geworden. Het aandeel leverde op het Damrak tot ruim 6 procent in voordat de koers zich wat stabiliseerde. Na zo’n tien minuten handel stond er een min van 4,8 procent op de borden. Minister Wopke Hoekstra van Financiën wil dat de vakbonden tot 2025 akkoord gaan met loonsverlaging, maar vakbonden VNV en FNV liggen nog dwars.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
KLM-piloten weigerden ‘blanco cheque’ te ondertekenen: ‘Dat is geen koppigheid’
Sluiten