Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 5 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Kamer reageert met afschuw op onderduiken leraar: ‘Verschrikkelijk en onacceptabel’

In de Tweede Kamer wordt met afschuw gereageerd op het nieuws dat een Rotterdamse leraar is ondergedoken vanwege een cartoon die hij in de klas had hangen. „Dit is verschrikkelijk en onacceptabel.”

Na de moord op een docent in Frankrijk, werden leraren in Nederland opgeroepen om afgelopen maandag stil te staan bij de Franse leraar Samuel Paty. Onderwijsministers Slob en Van Engelshoven deden dat middels een brief naar alle onderwijsinstellingen, waarin ze vroegen het gesprek aan te gaan over het belang van de vrijheid van meningsuiting.

Ook op het Rotterdamse Emmauscollege werd docent Samuel Paty herdacht. Het verliep in eerste instantie rustig, maar even later ontstond er discussie tussen de docent en een aantal islamitische meisjes. Zij vonden dat een cartoon die achter in de klas hing, moest worden weggehaald.

Op de tekening was een onthoofd persoon te zien met op zijn T-shirt de tekst ‘Charlie Hebdo’, die zijn tong uitsteekt. Tegenover hem stond een islamitische extremist met een zwaard. Een aantal leerlingen van de school zagen er de profeet Mohammed in en vonden dat de docent zich schuldig maakte aan „godslastering”.

Ondertussen had een leerling een foto van de cartoon gemaakt. Die verscheen maandagmiddag op Instagram. Al snel kreeg de docent allerlei bedreigingen over zich heen en nu zit hij ondergedoken.

‘We staan vierkant achter deze leraar’

Onderwijsminister Arie Slob vindt het „verschrikkelijk dat een docent moet onderduiken na les over vrijheid van meningsuiting”, schrijft hij op Twitter. „We staan vierkant achter deze leraar.” In een brief aan de Tweede Kamer schrijft dat het gesprek over vrijheid van meningsuiting ook op een school in Den Bosch heeft geleid tot „onrust en zelfs tot bedreigingen”. „Het is volstrekt onacceptabel dat de veiligheid van leraren onder druk komt te staan omdat zij de waarde van het vrije woord overbrengen”, schrijft hij in de brief.

‘Verschrikkelijk en onacceptabel’

PvdA-voorman Lodewijk Asscher noemt het „verschrikkelijk en onacceptabel” dat dit is gebeurd. „Dit raakt ons allen. Vrijheid is ononderhandelbaar. Hitsers moeten worden aangepakt. Voor islamistische extremisten die jongeren indoctrineren met haat is geen plaats”.

Ook kamerlid Rudmer Heerma van de VVD vindt het „onacceptabel” dat de docent ondergedoken zit „en de betreffende leerlingen gewoon naar school kunnen gaan”.

‘Ken het gevoel’

D66-Kamerlid Paul van Meenen, zelf leraar, zegt zich te herkennen in de situatie van de docent. „Vreselijk. Ken gevoel van bedreigd worden en onderduiken uit eigen (onderwijs)ervaring. Leraren staan vooraan om ons te leren omgaan met diversiteit en vrijheid van meningsuiting. Bestuur, school, ouders en politiek moeten optreden en om deze leraar staan.”

PVV-voorman Geert Wilders gaat nog een stap verder en roept iedereen op om een Mohammed-cartoon te plaatsen. „Steun de ondergedoken leraar! Plaats een Mohammed-cartoon! We laten ons niet intimideren!”, schrijft hij op Twitter.

Volgens GL-leider Jesse Klaver is het „essentieel dat we pal voor de vrijheid en veiligheid van onze docenten staan. Intimidatie en bedreigingen horen nergens thuis en al helemaal niet in het klaslokaal”.

Rechercheonderzoek

De bedreigingen worden, in het licht van de aanslagen in Frankrijk en Oostenrijk, zeer serieus genomen. Meerdere docenten van het Emmauscollege voelen zich niet meer veilig, schrijft NRC.

Intussen loopt er een „fors” digitaal rechercheonderzoek om de afzenders te achterhalen. De politie in Rotterdam spreekt van een „heftig incident”. „Iedereen is betrokken bij dit onderwerp en wil de ontwikkelingen volgen, maar het onderzoek kost tijd”, zegt de politiewoordvoerster.

Lees ook: Docent van het Emmauscollege is ondergedoken vanwege cartoon in de klas

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kamer reageert met afschuw op onderduiken leraar: ‘Verschrikkelijk en onacceptabel’
Sluiten