Metro
Metro Binnenland 15 nov 2020 / 20:48 uur

‘Kabinet had goede, inhoudelijke discussie in Catshuis’

Het kabinet kwam vanmiddag weer samen om te overleggen op het Catshuis, over de situatie rondom corona. Volgens ingewijden was het een goede, inhoudelijke discussie. Afgelopen vrijdag erkende premier Mark Rutte desgevraagd nog tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat er de afgelopen weken „flink gebakkeleid” is in het kabinet en er „heftige discussie” is.

Er werd volgens bronnen gesproken over onder meer de situatie na half december. De vraag was ook of de ‘gedeeltelijke lockdown’, die sinds 13 oktober van kracht is, al dan niet moet worden aangescherpt. Het overleg liep iets uit, maar niet zo lang als twee weken geleden. Toen ging het beraad enkele uren langer door dan gepland.

Persconferentie

Zoals vaak het geval is bij het overleg op het Catshuis, heerste er een informele sfeer. Aanstaande dinsdag worden er pas formele besluiten genomen, op die dag geven Mark Rutte en Hugo de Jonge dan ook weer een persconferentie. In die persconferentie kondigen zij mogelijk nieuwe maatregelen aan.

Maar die nieuwe maatregelen, als die al genomen worden, zijn waarschijnlijk niet ingrijpend. Dat zeggen ingewijden. Daarnaast komen er waarschijnlijk geen regionale maatregelen, maar dat kan veranderen als de cijfers toch tegenvallen. Vorige week donderdag en vrijdag steeg het aantal positieve testen, gisteren en vandaag daalden de aantallen weer.

Feestdagen

Vrijdag al zei Rutte dat hij meer zicht wil bieden op de feestdagen. Hij verwacht niet inhoudelijk daar iets over te kunnen zeggen, maar wel over hoe de besluitvorming daarover zal gaan. Ook is zeker dat de coronaregels die twee weken geleden werden aangekondigd, zoals het sluiten van theaters en musea, komende woensdag automatisch vervallen.

Naast Rutte en De Jonge zijn ook ministers Tamara van Ark (Medische Zorg), Ferd Grapperhaus (Justitie), Wopke Hoekstra (Financiën), Eric Wiebes (Economische Zaken), Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en de vicepremiers Kajsa Ollongren en Carola Schouten aanwezig bij het Catshuisoverleg, zeggen bronnen. Ook RIVM-baas Jaap van Dissel is erbij om praten over de laatste coronacijfers.

Lees ook: ‘Vrienden prins Charles boos om nieuw seizoen The Crown’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Kabinet had goede, inhoudelijke discussie in Catshuis’
Sluiten