Metro
Metro Binnenland 22 nov 2020 / 08:22 uur

Jongeren rellen op Urk, sommigen verkleed als Zwarte Piet

Tientallen jongeren hebben gisteravond onrust veroorzaakt op Urk. Ze staken vuurwerk af en stichtten brandjes, aldus een woordvoerster van de politie.

De rust keerde volgens haar rond 00.45 uur op het voormalige eiland terug.

De ongeregeldheden begonnen vier uur eerder. De politie werd opgeroepen en kreeg assistentie van eenheden uit omliggende gemeenten. Er waren zo’n twintig politieauto’s en hondengeleiders aanwezig. Rond 23.30 bluste de brandweer het laatste brandje in het dorp. Onder meer werd een auto in brand gestoken Agenten bleven daarna nog ongeveer een uur op straat en zagen toen dat de jongeren vertrokken waren.

Geen aanhoudingen op Urk

Volgens de politievoorlichtster zijn er geen aanhoudingen verricht. Vorige week werden er wel boetes aan jongeren die zich niet aan de coronaregels hielden uitgeschreven.

Een foto van een brandweerwagen tijdens de rellen op Urk
Politie en brandweer kwamen af bij ongeregeldheden door jongeren met vuurwerk op Urk. Foto: GinoPress / ANP

Naast het stichten van brand staken de jongeren zwaar vuurwerk af. Een fotobureau meldt dat ook brandweerlieden en politieagenten tijdens hun werk werden bestookt met vuurwerk. Een scooter en kliko’s uit tuinen moesten het ontgelden. Het persbureau meldt ook dat meerdere jongeren zich hadden verkleed als zwarte piet.

Jeugdhonken gesloten

Op Urk zijn jongerenhonken al weken gesloten, waardoor de jeugd in het weekend naar alternatieven zoekt. De gemeente Urk had zich vanmorgen over de ongeregeldheden van gisteravond nog niet uitgelaten.

Op Twitter spreekt iemand van ‘terreurvissers’.

Uitermate triest. Dat vindt burgemeester van Urk Cees van den Bos volgens een woordvoerder van de ongeregeldheden. „Als je kijkt naar het totale plaatje, keurt de burgemeester dit natuurlijk af. Dit is niet acceptabel. Hij geeft aan dat de onrust ook niet was verwacht. Dit was een bijzonder onaangename verrassing. We hebben wel eens vaker onrustige nachten op Urk, maar dat is al langer geleden. Dit hadden we niet voorzien.”

De woordvoerder geeft aan dat niet alleen tientallen jongeren brandjes stichtten en met vuurwerk bezig waren, maar dat er ook heel veel mensen op straat waren om te kijken. „Daardoor kon de politie het werk niet goed doen. Ze zijn echt gehinderd in de uitvoering van hun werk door de aanwezigheid van die kijkers.”

Lees ook: Rutte: meer vrijheid rond feestdagen lastig met deze cijfers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Jongeren rellen op Urk, sommigen verkleed als Zwarte Piet
Sluiten