Metro
Metro Binnenland 14 nov 2020 / 13:51 uur

Jongen (13) levert messen in: ‘Voortaan moet ik het met mijn vuisten oplossen’

In Spijkenisse werden jongeren opgeroepen om gistermiddag (ongestraft) hun messen in te leveren. Een initiatief van de gemeente en de politie. In totaal werden zeventien steekwapens ingeleverd.

Een 13-jarige jongen die zijn messen kwam inleveren, vertelt aan RTV Rijnmond dat hij messen met zich mee begon te dragen toen hij nog maar 11 jaar was. „Ik was bang en wilde niet dat ze me zouden beroven van dure spullen of kleding. Ik heb toen zelfs een tijdje een machete gehad”, zegt hij. De jongen leverde gistermiddag drie steekmessen in.

Stoer

In de omgeving van de jongen is het hebben van wapens heel gewoon. Jongens lopen niet alleen met messen, maar ook met vuurwapens. „Ik heb ook een pistool gehad. Voor mijn veiligheid. Maar er zijn ook veel jongens die het gewoon stoer vinden”, zegt hij.

Het dragen van messen is een probleem onder jongeren in Spijkenisse (gemeente Nissewaard) en de rest van de regio. De oorsprong van de messenproblematiek ligt volgens de tiener bij de drill-muziek, waarin rappers vertellen over het harde leven op straat. In de bijbehorende YouTube-video’s zijn vaak wapens te zien.

‘Mijn moeder is trots’

In totaal werden zeventien steekwapens ingeleverd, maar dertien daarvan kwamen uit de schuur van een ouder echtpaar. De jongen leverde de messen in met een reden. „Ik wil niet worden gepakt. Dan heb ik een groot probleem. Ik ben al eens betrapt met een broodmes. Dat mag me niet nog een keer gebeuren, want dan heb ik straks een strafblad.”

De jongen hoopt dat meer jongeren zijn voorbeeld volgen. „Ik ben hier met hartkloppingen binnengestapt. Maar het voelt goed. Mijn moeder zei ook dat ze trots op me is dat ik dit doe. Voortaan moet ik het met mijn vuisten oplossen.”

Messenverbod

Deze week werd bekend dat minister Grapperhaus het bezit van messen voor jongeren onder de 18 jaar wil verbieden. Ook het verkopen van messen aan jongeren wordt verboden. Deze inleveractie in Spijkenisse stond al eerder gepland.

Sinds vorig jaar vinden er steeds vaker steekincidenten plaats waarbij minderjarigen betrokken zijn. Het aantal minderjarigen dat verdacht wordt van een steekincident is zelfs meer dan verdubbeld in de afgelopen drie jaar. In 2017 ging het om 160 jongeren, in 2019 om 380.

Daarom heeft het kabinet samen met onder meer de politie, het Openbaar Ministerie en gemeenten een actieplan opgesteld om deze vorm van geweld tegen te gaan.

Lees ook: Kabinet: verkoop messen aan jongeren moet totaal verboden worden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jongen (13) levert messen in: ‘Voortaan moet ik het met mijn vuisten oplossen’
Sluiten